Topp 4 bästa rabatter & erbjudanden just nu

1. Hello Fresh -
Upp till 1359 kr rabatt på dina fem första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)

2. Linas matkasse -
20% på dina 2 första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller till 11/06)

3. Middagsfrid -
Få 30+30+20+20% rabatt på dina fyra första kassar med koden "FAMILJEFRID" när du går via vår LÄNK. (Gäller till 31/05)

4. Better Feast -
25% rabatt på din första matkasse när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)


Uppdaterad: 2024-05-06

Vegansk matkasse

Här samlar vi de veganska matkassar som erbjuds idag. Att äta vegansk kost innebär att du äter enbart växtbaserad mat, alltså utan något inslag av mat från djurriket. Matkassarna här innehåller inga animaliska produkter.

Nedan hittar du 3 matkassar från 3 leverantörer som erbjuder Vegansk matkasse.

Linas matkasse logga
Vegetarisk/Vegansk
Möjlighet för tillägg av fisk och fågel80 valbara rätter per vecka
1099 kr
Per kasse
55 kr
Per portion
2
4
Portioner
3
4
5
Dagar
20%på dina två första matkassar!
Beställ här
Årstiderna logga
Veganska matkassen
KlimatvänligtVarierade recept100% ekologisk
1065 kr
Per kasse
67 kr
Per portion
1
2
3
4
Portioner
4
Dagar
Beställ här
Veckans middag logga
Vegansk
Går att få som glutenfri
1249 kr
Per kasse
52 kr
Per portion
2
4
6
Portioner
4
Dagar
Ingen rabatt för tillfället
Beställ här

Fördelar med en vegansk matkasse

 • Recepten i en matkasse är speciellt framtagna för att tillgodose alla närings- och vitaminbehov.
 • Du sparar både tid och pengar då du inte behöver leta efter passande recept och du behöver inte gå ut och handla.
 • Den gör det lättare för dig att hålla dig till din kost.
 • Varorna levereras i exakta mått vilket leder till minskat matsvinn, vilket är bra för miljön.

Bra att tänka på när du ska beställa en vegansk matkasse

 • När du beställer en matkasse, förväntas du ha vissa basvaror hemma. Vilka varor det är, kan du läsa på respektive leverantörs hemsida. De är oftast olika varje vecka.
 • Du kan när som helst pausa eller avbryta din prenumeration på din veganska matkasse.
 • Har du nyligen gått från en kost som innehåller animaliska produkter till att bli vegan är det viktigt att du ser till att du får i dig alla näringsämnen som din kropp behöver.

Vad innebär det att vara vegan?

En vegan är en person som enbart äter mat från växtriket, alltså inget som kommer från djuren. Anledningen till varför man blir vegan skiljer sig från person till person. Hälsa, djurrätt och klimat är tre starka skäl till varför många väljer att äta enligt vegansk kost.

Vad är en vegansk kost?

Vegansk kost är en kosthållning då du utesluter animaliska produkter helt och bara äter vegetabiliska livsmedel. Istället för att äta kött, ersätter du det med andra matvaror som exempelvis bönor, linser och tofu. Eftersom kött och annan mat från djurriket är rikt på protein och andra näringsämnen, är det viktigt att du ser till att din kropp får i sig alla dessa med alternativ från växtriket.

Bra vegansk mat

 • Baljväxter – till exempel bönor, linser och ärter innehåller mycket protein och är ett bra alternativ till kött.
 • Spannmål – havregryn, fullkornspasta, vete och råris
 • Grönsaker och rotfrukter – Att äta grönsaker är alltid bra för hälsan. En stor del av en vegansk kost består av just detta.
 • Frön och nötter – innehåller mycket nyttiga fetter. 
 • Frukt och bär – bra när du är sugen på godis och andra sötsaker
 • Köttsubstitut – för den som ibland blir sugen på kött, finns det mängder av olika ersättningsprodukter. Det smakar och ser ut som kött men som då är gjorda av matvaror från växtriket, till exempel beyond meat.

Detta ska du inte äta

Vill du följa en vegansk kost till punkt och pricka ska du se till att den mat du äter, inte innehåller något från djurriket. Det innefattar inte bara de uppenbara matvarorna som kött, ägg och ost. Till exempel, vissa godissorter, vaniljsås och margarinprodukter innehåller gelatin som framställs av animaliska produkter.

Varför äta veganskt?

Det finns många fördelar med att äta en vegansk kost. En oro bland människor är att du som vegan, inte får i dig tillräckligt med protein när du inte äter kött. Enligt Livsmedelsverket är detta inte ett problem. Du kan få i dig all protein du behöver från växtriket. En av de största anledningarna till varför många väljer att äta vegansk mat är av etiska skäl. 

Minskad köttkonsumtion

Varje år far flera miljarder djur illa på grund av köttindustrin. Djur föds upp enbart för att slaktas och i de flesta fall får dessa djur leva under tvivelaktiga förhållanden. Varje år föds det upp och dödas över 100 miljoner landlevande djur bara i Sverige. Genom att utesluta kött, bidrar du till en minskad köttkonsumtion.

Många hälsofördelar

Vegansk kost har visat sig ha många hälsofördelar. När du äter vegansk mat får du i dig mindre mängd mättat fett och mer fibrer och vitaminer. Du som inte äter kött minskar risken för högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och till och med vissa cancerformer. Rött kött påverkar dessutom dina tarmar och många människor upplever magbesvär när du äter kött.

Klimatsmart

Köttindustrin har stor negativ klimatpåverkan. Djur som kor och får släpper ut en stor mängd metan som i sin tur bidrar till växthuseffekten. Det är inte djuren som är problemet. Det är mängden och hur de föds upp som är skadligt för vår miljö. I nuläget sker även ett överfiske och risken finns att fisken i våra hav kan ta slut vilket kommer ha förödande effekter på vårt ekosystem. Äter du en vegansk kost minskar du ditt klimatavtryck avsevärt.

Att tänka på när du äter vegansk kost

 • Vitamin B12 är en vitamin som inte finns i växtriket, därför kan det vara så att du som äter vegansk kost behöver ta det som tillskott. Du kan även behöva ta D vitamin.
 • Du som är vegan behöver ha bättre koll på vad som innehåller vilka näringsämnen och se till att få i dig allt som din kropp behöver.
 • Vissa matvaror innehåller animaliska produkter även fast man inte kan tro det. För att hålla dig till en helt vegansk kost behöver du läsa innehållsförteckningar noggrant. Ett annat sätt för att säkerställa att du håller dig till din kost är att använda dig av en vegansk matkasse.

Bästa veganska matkassen

Den bästa veganska kassen på marknaden just nu, hittar du hos Årstiderna. Deras veganska matkassen är den som fått bäst i test. Årstidernas Ekologiska Veganska Matkassen är en helt ekologisk matkasse med fokus på miljö och goda smaker. Du kan beställa den för en, två, tre eller fyra personer och den finns tillgänglig med fyra middagar.

Billig vegansk matkasse

Den billigaste veganska matkassen finns hos Årstiderna. Deras kasse “Veganska Matkassen” kostar 60kr/portion och när du går via vår länk får du ytterligare 20% rabatt på din första kasse.

Rabatt och prova-på pris

I stort sett alla matkasseleverantörer erbjuder rabatt eller ett prova-på pris på sina veganska matkassar. Här är alla aktuella rabatter och erbjudanden på veganska matkassar:

Simple Feast – 20% rabatt på din första matkasse via vår länk med rabattkoden ”YOURPLANTS”.

Årstiderna – 20% rabatt via vår länk på din första kasse med rabattkoden “KASSE20“, alternativt få en japansk kniv värde 950 kr.

Linas Matkasse – 1 549kr rabatt på dina 4 första matkassar när du går via vår länk.

Veckans Middag – Mellan 100-200kr rabatt beroende på vilken kasse du beställer. Länk till erbjudandet.

Leverantörer av veganska matkassar

Dessa leverantörer erbjuder en vegansk matkasse:

 • Årstiderna har den högst rankade och den billigaste veganska matkassen på marknaden.
 • Simple Feast är ännu en populär leverantör.
 • Linas Matkasse har inga färdiga matkassar, men då du kan välja vilka recept som ska ingå i din kasse kan du välja att göra den med enbart veganska rätter.
 • Veckans Middag har en vegansk matkasse som dessutom går att få som glutenfri.

Andra matkasselverantörer

 • ICA – Just nu erbjuder inte Ica någon vegansk matkasse men du kan alltid plocka ihop dina matvaror själv och skapa din egna kasse hos dem.
 • Coop – Coop har ingen vegansk matkasse för tillfället.
 • City Gross – de erbjuder ingen vegansk kasse till sina kunder.

Olika typer av veganska matkassar

Ekologisk

Många av de veganska matkassar som finns på marknaden är även ekologiska. Att något är ekologiskt betyder att det är producerat på ett hållbart sätt med så lite miljöpåverkan som möjligt. Årstidernas och Simple Feast erbjuder hundra procent ekologiska matkassar.

Glutenfri vegansk matkasse

Vill, eller behöver du, äta både glutenfri och vegansk kost är Årstidernas matkasse, “Glutenfria Vegankassen” utmärkt för dig. Det är en vegansk matkasse som dessutom är helt fri från gluten. Det finns även en vegankasse hos Veckans Middag som går att få som glutenfri. Vill du hitta och jämföra fler glutenfria matkassar har vi sammanställt en lista över alla matkassar på marknaden som är helt fria från gluten.

Matkasse för barn

Att använda sig av en matkasse är utmärkt för familjer. Du sparar mycket tid på att slippa handla och klura ut recept som ska passa alla i familjen. Hos de flesta matkasseleverantörer kan du välja antal personer som måltiderna ska räcka till. Hos Simple Feast hittar du matboxen Family Feast. Matkassarna är anpassade för barn och middagarna tar endast mellan 10-15 minuter att tillaga.

Vegansk kost för barn

Det finns inga restriktioner mot att barn skulle äta en helt vegansk kost. Om kosten är varierad och innehållsrik av olika näringsämnen är det helt okej. Enligt Livsmedelsverket är det viktigt att kosten innehåller följande för att täcka näringsbehoven. En vegansk matkasse innehåller recept som ser till att alla näringsbehov blir bemötta.

Jämför veganska kassar

Genom att jämföra olika kassar kan du hitta den som passar bäst för dig och ditt hushåll, både gällande innehållet och priset. I vår lista hittar du alla veganska matkassar samlade. Här kan du enkelt jämföra de olika matkassarna och se pris per portion.

Simple Feast

Hos Simple Feast är en av de ledande aktörerna inom matkassar i Sverige. Hos dem hittar du både veganska och vegetariska matkassar som är fyllda med goda och inspirerande måltider. De använder enbart 100% ekologiska råvaror i sina matkassar.

Årstiderna

Årstiderna har sedan de startade år 1999 varit ett mycket omtyckt företag när det gäller matkassar. De har ett stort utbud av matkassar med olika inriktning, exempelvis veganska matkassar.

Vegansk matkasse recept

Med en matkasse får du prova nya och spännande veganska måltider varje vecka. Recepten som medföljer är framtagna av kockar, dietister och andra experter som har sett till att du får äta god och nyttig mat.

Exempel på recept ur en vegansk matkasse

Vilka recept du får i din matkasse skiljer sig från vecka till vecka. Här är ett exempel på veganska måltider från Simple Feast.

Recept på thailändsk massaman ur en vegansk matkasse från simple feast
Thailändsk massaman curry med blomkål

Recept på pizza ur en vegansk matkasse från simple feast
Pizza bianco med potatis och karamelliserad lök
Recept på grönsakswok ur en vegansk matkasse från simple feast
Grönsakswok med risnudlar och kimchi

Skillnaden på en vegansk och vegetarisk matkasse

En vegan äter inget från djurriket, varken kött, ost eller ägg. En vegetarian äter inte kött, fågel, fisk eller skaldjur men till skillnad från vegansk kost, utesluter de inte mejeriprodukter som ägg och mjölk. Letar du efter en vegetarisk matkasse hittar du en lista på dem här hos oss.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den billigaste veganska matkassen?

Årstidernas matkasse “Veganska Matkassen” är billigast just nu.

Vilka leverantörer erbjuder en vegansk matkasse?

De allra flesta leverantörer erbjuder sina kunder ett veganskt alternativ. Årstiderna, Simple Feast och Veckans Middag är de mest populära företagen som säljer veganska matkassar. ICA Matkasse erbjuder i nuläget ingen vegansk matkasse.

Finns det en vegansk glutenfri matkasse?

Ja, Årstiderna erbjuder en matkasse som både är vegansk och glutenfri.

Varför ska jag köpa en vegansk matkasse?

En matkasse överlag är ett bra sätt att spara tid och pengar. En vegansk matkasse ger dig möjlighet att få prova på nya, inspirerande maträtter och du behöver inte tänka på att åka och handla. Matvarorna i kassen levereras i exakta mått vilket gör att du inte får något matsvinn.

Vilka städer levereras veganska matkassar i?

De största matkasseleverantörerna levererar matkassar runt om i hela Sverige. Oavsett om du bor i någon av de större städerna som Stockholm, Malmö och Göteborg, eller om du bor i andra städer som Helsingborg eller Karlstad kan du ta del av en vegansk matkasse.