Topp 4 bästa rabatter & erbjudanden just nu

1. Linas matkasse -
30% rabatt på din första matkasse & 20% på dina 2 nästa när du går via vår LÄNK. (Gäller till 31/03)

2. Hello Fresh -
Upp till 1359 kr rabatt på dina fem första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)

3. Middagsfrid -
Få 30+30+20+20% rabatt på dina fyra första kassar med koden "FAMILJEFRID" när du går via vår LÄNK. (Gäller till 31/03)

4. Better Feast -
25% rabatt på din första matkasse när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)


Uppdaterad: 2024-03-04

BMI-kalkylator

Body Mass Index (BMI) är ett mått som vi läser om, hör om och använder. Men vad är det egentligen och är det pålitligt? Går det verkligen att använda en matematisk formel för att räkna ut om vikten är inom normala gränser eller inte? BMI används flitigt världen över så det har definitivt etablerat sig som ett användbart verktyg.

BMI -måttet med den avslöjande siffran

Adolphe Quetelet är namnet på en belgisk statistiker, matematiker, fysiker och astronom. Bland mycket annat utvecklade han också metoden att bedöma kroppsvikten redan på 1800-talet. Först hette skalan Queteletskalan men långt senare, 1972, kom det att heta BMI. På 1970-talet började skalan användas internationellt och blev en standard för att bedöma vikten.

Räkna ut ditt BMI med matematisk formel

BMI räknas ut genom att ta kroppsvikten i kilo och dela den med längden i meter i kvadrat. Så om vi tar en person som väger 75 kilo och är 1,80 meter lång har då BMI: 75 / 1,80 x 1,80 = 23
Gränsvärdena för en person över 20 år är enligt WHO:

Här kan du se vad vad du har för BMI genom att ange din längd och vikt i kalkylatorn nedan. Vill du räkna ut den själv med en matematisk formel så räknar ut ditt BMI genom att ta din vikt / (längd i m * längd i m).

Fyll i längd och vikt och låt kalkylatorn räkna ut ditt BMI nedan.

BMI resultatets betydelse:

BMI = betydelse
under 18,5
= undervikt
18,5-24,9 = normalvikt
25-29,9 = övervikt
30-34,9 = fetma klass I
35-39,9 = fetma klass II
över 40 = fetma klass III

Fetma ett växande problem

År 1997 klassade WHO fetma som en global epidemi. Obesitas, som främst sjukvården benämner fetma, innebär att kroppen har så mycket kroppsfett att den tar skada. Sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och höga blodfetter ökar i takt med att befolkningen ökar i kroppsfett. Vissa cancerformer har också visat sig hänga ihop med fetma. Livsstil och ärftliga faktorer har såklart ett finger med i spelet också. En överviktig person som lever sunt behöver inte löpa större risk än andra att drabbas av sjukdomar.

BMI är inte för alla

Vikten påverkas av flera faktorer som längd, kön, ålder och fysisk aktivitet. BMI tar inte hänsyn till om det är fett eller muskler du bär med dig. Den ser enbart till längd och vikt. En person som är muskulös kommer räknas som överviktig och har ingen nytta av BMI. Det går inte heller att se om en normalviktig person är otränad. Kvinnor bör räkna med lägre gränsvärden eftersom de normalt har lägre muskelmassa än män. Särskilt värdena som visar övervikt. Barn har ett särskilt mått kallat isoBMI som tar hänsyn till längdtillväxt och ålder.

Alternativ till BMI

BMI är inte ensamt som metod att beräkna om din kropp har för mycket fett och tvärtom. Du kan använda ett måttband och mäta midjemåttet relativt kroppslängden. Mät midjans omkrets och dela det med längden. En längd på 180 cm och ett midjemått på 80 cm blir: 180/80 = 0,44.
Upp till 0,5 är kvoten hälsosam. Högre än 0,5 betyder övervikt och över 0,6 tyder på fetma.

Midjemåttet kan också jämföras med riktlinjer och då räknas inte längden in. Svenska riktlinjer för vuxna är:
Män
under 94 = hälsosamt
94-102 = hälsorisk
över 102 = bukfetma

Kvinnor
under 80 = hälsosamt
80-88 = hälsorisk
över 88 = bukfetma

Mäta fettprocenten och muskelmassa

Metoder att mäta fettprocenten med hjälp av teknik är ett annat alternativ. En dyr, men effektiv metod att mäta kroppsfett är Bodpod. Du kliver in i en äggformad maskin som mäter både fettfri och fettmassa hos vuxna såväl som barn. Mycket enkelt sagt så mäter maskinen kroppsvolymen och densiteten baserat på lufttrycket när någon sitter i maskinen jämfört med när den är tom. Med de två variablerna plus några andra kan den sedan mäta kroppssammansättningen.

Är du nyfiken på hur det står till med muskelmassan kan du ta reda på det. En av dem är Bioelektrisk impedansanalys, BIA. En svag, helt ofarlig elektrisk ström skickas genom kroppen utan att du känner av det alls. Då mäts motståndet som påverkas av kroppsfett och muskelmassa. På så vis kan fördelningen av fett, muskelmassa och vätska räknas ut. Det finns också mer eller mindre bra personvågar på marknaden som mäter din kroppssammansättning.

Det allra enklaste och kanske mest förnuftiga måttet kanske ändå finns hos dig själv. Mår du bra, är frisk, lever sunt, trivs med din kropp och tycker om den du ser i spegeln så har du troligen de rätta måtten utan att räkna fram siffror eller kliva in i dyra maskiner.