Uppdaterad

LCHF dieten – Hälsosam eller skadlig?

Skribent: Josef Bekir

I det här inlägget tänkte vi att vi ska reda ut vad det egentligen innebär att äta lchf. Lchf har det senaste året blivit omåttligt populärt och mängder av kokböcker och artiklar har skrivits om detta ämne. Men vad innebär det egentligen och är det verkligen bra? Vi ska presentera kort här först vad lchf begreppet innebär. På Hittamatkassen kan du dessutom hitta matkassar som är inriktade på lchf.

Vad är lchf?

  • Lchf består egentligen av två koncept, (lc) Low carb och (hf) high fat. Alltså lågt kolhydratintag och högt fettintag.
  • Lchf  bygger vidare på Atkinsmetoden och stenålderskost som är uppmärksammade dietmetoder. Men till skillnad från dem då man drastiskt minskar kolhydratintaget så föredrar man inom lchf att välja rätt form av kolhydrater då man hellre väljer långsamma kolydrater istället för snabba.
  • Det finns teorier om att lchf kosten är särskilt bra för typ2-diabetiker, där man uppmärksammat viktminskning efter ökat fettintag.
  • Rådfråga din läkare om vilken diet som passar dig så att du inte äventyrar din hälsa. Många svenska forskare och dietister varnar också för att det inte finns några vetenskapliga studier runt lchf metoden.

Vad får man äta med lchf?

Enkelt kan man säga om teorin i lchf med lågt kaloriintag är att kolhydrater långsamma liksom snabba bryts ned i kroppen till sockerarter som blir till energi i kroppen. Det resulterar i att blodsockret höjs och att det bidrar till att insulinproduktionen ökar med ökade insulin och sockervärden som resultat. Om man då minskar kolhydratintaget så minskar insulinnivån och du får en lägre blodsockerhalt menar förespråkarna för lchf.  De menar också att det då sker en större frisättning av fettsyror som bidrar till att fettförbränningen ökar.  För att få energi istället för att äta kolhydrater så måste man tillföra energi genom protein och fett.

Viktminskning med lchf

Varför minskar man förhoppningsvis  då i vikt med lchf? Jo man brukar tala om två faktorer. En är att kroppen ställer in sig på hög fettförbränning och då att kroppen mättas mer långsiktigt med fett än med kolhydrater. Det finns personer som pekar på en studie från 1956 som visar att fett inte tas upp av kroppen på samma sätt som protein och kolhydrater. Den teorin motsäger då alltså att en kalori alltid är en kalori. Man hävdar att en kost bestående av större del fett än protein eller kolhydrater gör att viktminskningen blir större. Läs gärna inlägget om den bästa dieten där vi utgår från SVT’s jämförelse mellan olika dieter.

Viktiga omega-fettsyror

Vad det gäller fettintaget så pratar man om att människan är beroende av vissa fettsyror som vi inte kan producera själva, det handlar om långa omega-3 och omega-6 syror. Dessa finner vi i kött, vegetabilier, nötter, frön och fisk och dessutom alger.

Säsongsätande ligger till grund för dieten

Bakgrunden till lchf är också ett naturligt säsongsätande. Med det menar man att kosten består av sådant som säsongen bjuder, det vill säga en mer kolhydratrik kost på sommaren för att kunna bygga upp ett naturligt fettlager inför vintern. Och sen mer kött och fett på vinterhalvåret. Samma cykel kan man se hos andra allätande däggdjur.

Vi hoppas att du efter det här inlägget fått lite mer inblick i vad det handlar om i lchf kosten och vi hoppas på att kunna följa upp detta inlägg med fler artiklar om olika populära dieter. Kommentera gärna om du har fler tips eller tankar runt lchf metoden.

Läs mer

Kanske är du också intresserad av:

Lämna en kommentar