Uppdaterad

Släng inte kallt kaffe – Information om kaffe & kaffekonsumtion

Skribent: Josef Bekir

Vi dricker väldigt mycket kaffe i Sverige, det är nästan en del av den svenska själen. Men det slängs också stora mängder kaffe då det kallnat och man vill brygga nytt färskt. Vi vill med inlägget ge lite idéer på hur du kan ta tillvara på kaffet som kanske kallnat i pannan istället för att hälla bort det.

kaffeplanta

Kort om kaffekonsumtion

  • Bönor till 1 kopp kaffe kräver 140 liter vatten vid framställning.
  • 23 000 000 säckar kaffe produceras i Brasilien varje år.
  • Svenskarna dricker ca 1000 koppar per person och år.
  • Bara 7 % av allt kaffe som konsumeras är ekologiskt.
  • Brasilien och Vietnam står för hälften av all kaffeproduktion.
  • I Afrika odlar 10 miljoner bönder kaffe.
  • Koffeinet stimulerar ämnena dopamin och adrenalin som gör att vi blir gladare.
  • 15 kg rostat kaffe motsvarar 100 kg kaffebönor som en skicklig plockare kan plocka på en dag.

Kaffeplantan

Kaffet växer på ett litet träd som beskärs som en buske. En planta kan faktiskt bli upp till 100 år gammal men i kommersiell odling så byts de oftare ut. Kaffebönan sitter tillsammans två och två omgärdade av fruktkött och skal. Skalet och fruktköttet måste avlägsnas innan man kan rosta kaffebönorna.

Kaffe odlas på väldigt många sätt men odlingen tar både stora arealer mark och vatten i anspråk. I och med att det är kaffebönan man vill åt så skapas stora mängder avfall från Kaffeodlingen i form av skalen och fruktköttet. Ofta försöker man använda detta som gödsel på odlingen men det är lika vanligt att man slänger det på billigaste möjliga sätt.

Kaffeproduktionen

Brasilien och Vietnam står för halva produktionen av kaffe i världen. Från Vietnam får man rapporter om att vattenresurserna är hårt ansträngda och även i Brasilien så konstbevattnar man kaffeodlingarna ordentligt. Olika former av bekämpningsmedel används även frekvent vilket ofta förorenar vattnet.

En av de största bovarna är konstgödslet som bidrar till igenväxning och utsläpp av höga halter av kväve och fosfor. Bekämpningsmedel används till stor del och ofta är det preparat som i Sverige är förbjudna. För att jämföra så används i Sverige 3 kg bekämpningsmedel per hektar i potatisodling och i Brasilien används upp till 15 kg per hektar.

Låga löner vanligt i kaffeodlingen

Många människor får sin inkomst via kaffeproduktionen men tyvärr så är lönerna i konventionell produktion alldeles för låga. Naturskyddsföreningen talar om så låga summor som 15-22 kr om dagen för många arbetare. Även barnarbete förekommer även om man oftast inte anställer barn, så hjälper de ofta sina föräldrar med arbetet.

En person som är en skicklig kaffeplockare kan plocka upp till 100 kg kaffebönor om dagen vilket motsvarar 15 kg rostade bönor. Men det är inte säkert att plockaren alltid kommer upp i de mängderna beroende på tillgången och hur växtligheten ser ut. Ofta arbetar plockarna på odlingen på ackord, vilket lägger stor press på arbetet att få ihop en stor mängd.

Tips för hur du kan använda allt kaffe

Micra kaffet

Ja du läste rätt. Det blir inte en sämre upplevelse av att få kaffet microuppvärmt. Värm det inte för länge bara, kaffet ska ha 80 grader i temperatur.

Islatte

  • 1 del kaffe
  • 2 tsk socker
  • Mjölk
  • Isbitar

Använd kaffesumpen i hushållet

  • Lägg kaffesump i rabatten – vackrare färg på blommorna och ger näring till rabatten.
  • Använd som skrubb i din hudvård – använd tillsammans med din tvål.
  • Ta bort dålig lukt med kaffesumpen – lukt från lök, eller rensat fisk.
  • Rengör svårt smutsig disk. – Använd kaffesumpen till hårt smutsad disk.
  • Använd istället för sand eller salt på isig gata. – Smälter is.

Baka och laga mat med kaffe

Tips på kakor som blir goda med kaffe.

  • Chokladbollar
  • Mockarutor
  • Kladdkaka
  • Chokladmousse

1 svar på ”Släng inte kallt kaffe – Information om kaffe & kaffekonsumtion”

  1. Hej !
    Mycket bra tankar om att använda kaffe på olika sätt. Jag brukar aldrig slänga kaffe, som blivit kall. Även om jag nyss stigit upp, så smakar kallt kaffe lika bra. Det är absolut lika gott som varmt kaffe.
    Ha en bra dag / Sören

    Svara

Lämna en kommentar