Topp 4 bästa rabatter & erbjudanden just nu

1. Hello Fresh -
Upp till 1359 kr rabatt på dina fem första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)

2. Linas matkasse -
20% på dina 2 första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller till 11/06)

3. Middagsfrid -
Få 30% rabatt på dina tre första kassar med koden "SOMMARFRID" när du går via vår LÄNK. (Gäller till 30/06)

4. Better Feast -
25% rabatt på din första matkasse när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)


Uppdaterad: 2024-06-10

Bästa dieten – finns den?

SVT visade nyligen en serie i tre delar om den bästa dieten. 4 olika hushåll testar 4 olika dieter under 4 veckor för att se hur deras kroppar påverkades under den tiden. I programmet  problematiserades om ämnet dieter och man funderade om de strikta reglerna som flera av dieterna bygger på har med avsaknaden av religion i Sverige att göra.

I olika religioner kan vi just finna ganska strikta regler om vad man bör äta och inte äta samt fasta för att komma närmare gud och bli en bättre människa. Sverige är ett av världens mest sekulära länder där individen har blivit den egna guden som vi ska lyfta fram. Är det ändå något i dagens dieter som fyller ett behov som människan är i behov av? Funderingarna är många.

Sen finns det flera olika fysiska fördelar med de olika sätten att äta och det visade sig att det var lite olika vinster och fördelar med de olika dieterna. Den bästa dieten kan även vara olika för olika personer och avsikten med dieten.

I slutet av inlägget hittar du 4 olika smaskiga recept från de olika dietisterna som inspirerade deltagarna i tv-programmet Bästa dieten.

De fyra dieterna

  • Vegan
  • LCHF
  • 5:2 dieten (Fasta 2 dagar)
  • Livsmedelsverkets tallriksmodell

Vegankost är helt utan animaliska produkter

Den vegetariska kosten som benämns som vegan för att inte blanda ihop med ovo-lakto-vegetariskt där man äter ägg, ost och mjölkprodukter är en kost helt utan animaliska produkter.  Det innebär att du inte äter något som kommer ifrån djurriket utan endast en växtbaserad föda. Idag finns gott om veganska substitut för till exempel mjölkprodukter, ost, och andra matvaror som man kan tänkas vilja ha som vegan.

LCHF – mycket fett och inga kolhydrater

I en LCHF-kost så undviker du allt som växer under jord samt kolhydrater över lag. Du äter heller ingen frukt. Kosten ska baseras på protein och fett som kroppen kan förbränna enklare och att du snabbare kan se en viktminskning till exempel.

5:2 – fasta 2 av veckans dagar

Med 5:2 dieten så fastar du 2 av veckans 7 dagar och äter som vanligt de resterande 5. Under de 2 dagarna av fasta så får du äta max 500 kalorier per dag. Tanken är att de goda vanorna du skapar under fastedagarna ska ”spilla över” till de andra dagarna.

Livsmedelsverkets tallriksmodell- lika delar grönt och kolhydrater och en mindre del protein

Livsmedelsverkets rekommendationer är framtagna efter många års forskning av mat och matvanor och bygger på en från grunden lagad mat som fyller tallriken på följande sätt. Enligt tallriksmodellen får du äta 1/3 grönt och en 1/3 kolhydrater samt en mindre del protein.

Vilken diet är bäst?

Efter de 4 veckorna så visade det sig att paret som testade 5:2 dieten både hade bäst värden, och kände sig mest pigga fysiskt och psykiskt. Det kan handla om att den dieten passade just dem och deras livsstil bäst. Deras 5:2 diet gav bättre värden på BMI, bukfett, blodsocker och blodfetter. Kerstin Brismar som är forskare på Karolinska Institutet svarar på frågan vilken den bästa dieten är. ”Den bästa dieten är den du klarar av att följa,  och ät mindre kött, socker och mer fibrer och välj en diet som passar just dig”.

Svårt att hålla sig till en viss diet

En diet med strängare regler kan känns knepig att hålla sig till och kräver stor disciplin och fokus. En del vill ha den typen av restriktioner och det av olika anledningar, att värna om djur och miljö eller att en önskan om att äta bättre mat. Och visst kan du göra så att du kör en viss diet som huvudspår men kanske inte måste hålla den till 100% utan följer rådet att huvudsakligen äta mindre kött och socker och byta ut mot fibrer. Börja i det lilla och lägg på mer grönt på tallriken för att gradvis vänja dig vid en bättre kost. Det finns flera matkassar som planeras av dietister där du får välplanerad mat och råvaror med hälsa som fokus. Det är ett enklare sätt att börja äta hälsosamt. Läs om vilka matkassar som finns här.

Nackdelar och fördelar med dieter

Nackdelen med en del dieter kan vara svårigheten att vara social eller bli bortbjuden då de flesta andra inte äter efter diet. Det går naturligtvis att lösa men det kan kännas som ett motstånd ibland att säga; ”nej jag äter inte det där.” På många restauranger kan du idag göra individuella val utefter din kost så där brukar det gå enklare. Många dieters fördelar är att du får tydliga resultat och förbättringar när det gäller BMI, bukfett, blodsocker och blodfetter. Du får även tydligt förbättrade kostvanor med en diet och mår generellt bättre.

Lämna en kommentar