Topp 4 bästa rabatter & erbjudanden just nu

1. Hello Fresh -
Upp till 1359 kr rabatt på dina fem första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)

2. Linas matkasse -
20% på dina 2 första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller till 11/06)

3. Middagsfrid -
Få 30% rabatt på dina tre första kassar med koden "SOMMARFRID" när du går via vår LÄNK. (Gäller till 30/06)

4. Better Feast -
25% rabatt på din första matkasse när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)


Uppdaterad: 2024-06-10

Så får du barnen att äta grönsaker – 5 tips

Så får du barnen att äta grönsaker, det kanske kommer ta lite tid men det finns tricks för att få misstänksamma grönsaksjägare att börja smaka på grönt. Vi ger dig 5 användbara tips som du kan använda dig av i din vardagliga matlagning. Det är nämligen så att en vana byggs upp genom att något är återkommande och det gäller även grönsaker på bordet. Äter inte resten av familjen grönsaker så kommer inte barnen heller att göra det. Det finns en gammal idé om att barn väntar med att äta en ny råvara då  de först vill  se sina föräldrar äta för att se om de överlever.. en gammal överlevnadsstrategi från urmänniskan sägs det. Säga vad man vill om det, barn kan vara mycket misstänksamma mot nya råvaror och grönsaker inte minst. Hur som helst kommer barnen inte äta grönt om inte ni vuxna gör det.

Här är tips på matkassar för barnfamiljen

Vi har samlat alla matkassar som passar bra för barnfamiljen, läs gärna mer om dem här och jämför dem. Kassarna har olika inriktningar så ett tips är att testa några olika för att se vilken som passar just din familj bäst. Livsmedelsverket skriver på sin hemsida om att barn bör äta minst 500 gr frukt och grönt per dag och med en bra matkasse med till exempel extra fruktkasse så är ni en god bit på väg.

Skär grönsaker i stavar och ställ fram på bordet

En bra metod som fungerar bra hemma hos oss är att vi skär upp stavar av morot, gurka , vitkål, broccoli och ställer i glas eller skålar på bordet innan maten. Då går alla och plockar i sig lite olika grönsaker innan maten och plötsligt så blir grönsakerna intressanta. Hos oss får vi till och med begränsa morotsstavarna lite då lillebror kastar i sig för många och inte orkar äta sen när maten kommer fram på bordet…

Låt grönsaker återkomma

Även om barnen inte äter av grönsakerna så låt olika sorter återkomma för att just skapa den där vanan. Och plötsligt en dag får de för sig att smaka. Var även modig och testa att då och då introducera nya grönsaker för att barnen ska vänja sig vd dem också. Det viktiga är att grönsakerna finns där måltid efter måltid.

Smyg i grönsaker i maträtterna

Det finns även den hemliga vägen att få i barnen grönt, vi har testat flera varianter av vegetariska alternativ av köttbullar, korv och falukorv. Du kan även med fördel riva lök ned i köttfärsen till exempel för att den ska bli svår att pilla ur och hitta för de små lökdetektiverna. Jag brukar även riva ned morot och stjälkselleri i köttfärsen det blir inte bara väldigt gott utan barnen får även i sig bra grönsaker. Det finns massor av finurliga vägar att gå!

Gör roliga plocka – själv – rätter

Plockrätter är något som är mycket populärt här hemma, och vi faktiskt tipset i City Gross Bamsematkasse om något som de kallade för Poké Bowl. Det betyder att man lägger upp massor av olika grönsaker i olika skålar samt ostkuber och något annat till exempel kycklingfärs fräst i soja och vitlök. Det finns även sashimi varianter med lax som är jättegott. Grönsakerna varvas även med fruktbitar från till exempel mango vilket många barn verkligen tycker om. Sen får alla plocka ihop sin egen ”bowl” eller skål vilket är mycket roligt. Barn gillar ofta att maten inte ligger ihopblandad så separata skålar är en bra idé.

Odla egna grönsaker

Här skulle jag också kunna tipsa om grönsakskonst där du gör fjärilar och igelkottar och ugglor med hjälp av grönsaker men vilken vanlig människa orkar det egentligen en tisdag kl 17.30? Något jag däremot vill tipsa om för att få barnen att känna delaktighet och intresse är att odla egna grönsaker. Det här behöver inte vara avancerat utan kan vara mycket enkelt. Ni kan till exempel odla egna ärtskott vilket är superlätt. Köp ett paket gula torkade ärtor på mataffären för 10 kr. Lägg lite fuktig jord i botten av en ask med lite högre kant. Ännu enklare är det om ni låter ärtorna ligga i blöt ett dygn innan ni lägger dem på jorden i asken. Ni behöver inte ens täcka ärtorna med jord utan dra bara en plast över burken tills de börjar gro. Sen växer ärtskotten upp snabbt och ni kan skörda.

Läs mer om mat för barn

Lämna en kommentar