Inlagd gurka – Nils-Emils västeråsgurkor

Recept av Cecilia
Portioner

4

portioner
Förberedelse

20

minuter
Tillagning

30

minuter

Vi provade att lägga in egen gurka för första gången för några veckor sedan. Det var mycket smidigt och tänk vad många gurkburkar det blev till hösten och vinterns smörgåsar och hamburgare. Här är ett enkelt recept, Nils Emils Västeråsgurka, som vi använde oss av med klassisk Västeråsgurka.

Glöm inte ett antal väl rengjorda burkar. Försök att inte pilla inuti burkarna för att de gurkan ska hålla längre. Tänk på att börja ett dygn innan då gurkorna ska ligga i saltlag i ungefär ett dygn innan du gör inläggningslagen.

Kockläge

Förhindrar att skärmen tonas ner

Ingredienser

  • Du behöver
  • 10 stycken Västeråsgurkor

  • 2 dillkronor

  • 1 tsk senapsfrön

  • Till saltlagen
  • 0.5 dl salt per liter vatten

  • Till inläggningslagen
  • 3 dl ättika, 12%

  • 600 g strösocker

  • 4 dl vatten

Gör så här – din egen inlagda gurka

  • Börja med att skölja dina 10 Västeråsgurkor noga. Skrubba dem och tycker du att det behövs så kan du faktiskt skala av dem skalet också.
  • Skiva upp alla 10 gurkor i fina skivor och lägg i en stor skål som du häller saltlagen över.
  • Låt sedan stå med plast över i kylskåp eller annan sval plats över natten.
  • Sila bort all saltlag från gurkskivorna.
  • Sedan börjar du varva gurkskivorna med dillkrona och senapsfrön i väl rengjorda burkar. Samtidigt kan du låta din inläggningslag koka i 10 minuter på spisen. I den har du blandat sockret, med ättika och vatten.
  • Häll sedan över lagen över gurkorna så att den täcker upp gurksskivorna.
  • I en vecka låter du gurkburkarna stå svalt och mörkt och sedan är de klara att ätas. Så enkelt! Receptet är det klassiska Nils Emils Västerås-gurka som är ett beprövat gammalt recept.

Lämna en kommentar