Så gör du egen tomatsås

Recept av Cecilia
Portioner

2

portioner
Förberedelse

30

minuter
Tillagning

30

minuter

Har du många tomater som du måste göra åt eller har du fått en stor tomatskörd? Det finns flera anledningar till att göra sin egen tomatsås. Det är inte bara godare utan är väldigt enkelt att göra och kan med enkelhet frysas in för att användas i matlagning senare.

Kockläge

Förhindrar att skärmen tonas ner

Ingredienser

  • 1 kg tomater

  • 1 gul lök

  • 2 klyftor vitlök

  • 3 stjälkar bladselleri

  • 3 msk olja

  • 2 msk finhackad basilika

  • 1,5 tsk salt

  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  • Börja med att skålla tomaterna i hett vatten så att skinnet lossar.
  • Skär först bort stjälkfästet innan du skållar dem. Dra sedan av allt skal på tomaterna.
  • Finhacka sellerin. Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök, vitlök och selleri så att de får lite färg.
  • Tillsätt tomaterna och basilikan i pannan och låt alltsammans koka i ca 30 min. Var noga med att röra under tiden så att tomatsåsen inte bränner fast.
  • Koka vatten och lägg i glasburkar och gummipackningar i ca 10 min för att få dem rena.
  • Sleva upp såsen på helt rena burkar. Var noga med att inte röra insidan av glasburken eller stoppa i fingrar i såsen och smaka. Då håller den sig bättre.

Lämna en kommentar