Skribent: Josef Bekir
Uppdaterad
Tips på fyra goda & billiga luncher på jobbet
Här hittar du smarta idéer på den billigaste matlådan. Lunch ute på restaurang varje dag är något som är dyrt men såklart trevligt då och då. För att du ska kunna äta gott och billigt på jobbet kommer vi här att tipsa om 4 olika luncher som du kan ha med till jobbet.
Att ta med mat hemifrån kommer att gynna din ekonomi och dessutom kan du få äta bra och vällagad mat. Ett bra tips om du vill ha något extra såsigt till de rätter som kräver det är att ha en flaska god dressing eller kall sås ståendes i kylen på jobbet. Du kan också själv blanda till en bra dressing med olja, honung, vinäger och salt och peppar.
Bulgursallad med kyckling
Ju fler portioner du gör desto billigare blir det per rätt.
Du behöver
- Bulgur
- Babyspenat
- Rödlök
- Hackad broccoli
- Strimlad röd paprika
- Kycklingfilé stekt och tärnad i bitar.
- Eventuellt lite salt och peppar.
Blanda alltsammans i en bunke och tillsätt gärna lite olivolja för att ge extra god smak. Fördela sedan i olika matlådor för att kunna äta under veckan. Ha gärna en sås till i form av Cesardressing eller Srirachasås för den som gillar det lite starkare.
Lasagne med morot och spenat
Du behöver
- Nöt eller blandfärs 500 g (Går givetvis att göra vegetarisk med extra grönsaker eller quornfärs)
- 3 morötter
- Spenat
- gul lök
- Keldas ostsås
- Lasagneplattor
- Olja till stekning
- Salt och peppar
Börja med att fräsa grönsakerna så de blir gyllene och mjuka. Lägg sedan dem åt sidan och fräs köttfärsen salta och peppra den. Det som är bra med den färdiga ostsåsen är att du inte behöver hetta upp den som du måste med en mjölk och riven ost sås. När all färs och grönsaker är färdigstekta så blanda tillsammans dem ordentligt. Nu kan du börja bygga lasagnen.
Bygg din lasagne
- Häll lite olja i botten av en ugnsfast form.
- Lägg första lagret med lasagneplattor.
- Lägg ett lager köttfärs och grönsaker.
- Lasagneplattor.
- Ostsås.
- Fortsätt med den principen tills allt är slut. Häll resterande ostsås över hela härligheten och ställen in i ugnen. När lasagnen får en vacker gyllene färg och det bubblar lite i kanterna kan du börja undersöka om den är klar. Lasagne passar utmärkt att förpacka bitvis i fryspåsar och frysa in så kan du ta med en bit till jobbet varje morgon. Komplettera gärna med grönsaker.
Quinoa och couscous med panerad aubergine och feta ost och grönsaker
Du behöver
- Quinoa
- Couscous
- Aubergine
- Ägg
- Ströbröd
- Feta ost
- Ruccola
- Taco salsa
- Rödlök
Börja med att koka upp quinoan i en kastrull. Couscousen kan du hälla hett vatten över så att den sväller, följ anvisningarna på paketet för rätt mängd vatten och couscous. Skär sedan skivor av auberginen undvik allt för tjocka skivor. Panera i ägg och ströbröd.
Stek sedan i olja, ha rikligt med olja då aubergine sväljer mycket olja. Stek så att skivorna får en härligt gyllenbrun färg och lite krispig yta. Hacka sedan upp rödlöken och skölj rucola samt tärna fetaosten. Blanda sedan samman quinoa och couscous. Lägg upp allt i lådor och klicka även med en klick tacosalsa. Tips är att ta med burken med tacosalsa till jobbet om du vill ha påfyllning. Den här rätten ger rikligt med matlådor som är vegetariska och supergoda.
Pasta Carbonara
Du behöver
- 100 g sidfläsk
- 1 dl grädde
- 4 ägg
- Riven grand padano 50 g
- 400 g spaghetti
- Salt och peppar
Pasta carbonara är en riktig klassiker och mycket enkel att göra. Koka pastan i välsaltat vatten. Stek sidfläsket efter du tärnat upp det. Blanda sedan samman ägg, grädde, ost, salt och peppar. Blanda i pastan i det stekta sidfläsket och låt pastan ta smak av sidfläsket.
Häll sedan i ägg och gräddeblandningen plus ost ner i pasta och rör om. Se till att inte ha för hög temperatur när du rör i blandningen.
Läs mer om middagstips