Topp 6 bästa rabatter & erbjudanden just nu

1. Linasmatkasse.se -
Få 25% rabatt på dina två första kassar (upp till 819kr) när du går via vår LÄNK. (Gäller till 2023-03-31)

2. Hello Fresh -
Upp till 1 249 kr rabatt på dina fem första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller till 2023-03-31)

3. ICA.se -
299 kr för första matkassen för nya kunder som går via vår LÄNK. (Exklusivt erbjudande)

4. Better Feast -
25% rabatt på din första matkasse när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)

5. Middagsfrid -
40% rabatt på din första matkasse, 30% på andra och tredje när du går via vår LÄNK och anger
koden "SUPERWEEK". (Gäller till 2023-03-26)

6. Matsmart -
17% rabatt på din order när du går via vår LÄNK och anger koden "Super17".
(Gäller vid köp över 1000 kr till 2023-03-26)


Uppdaterad: 2023-03-22

Pescetarisk matkasse

Med en pescetarisk matkasse får du färdiga recept och noggrant utvalda råvaror – baserad på vegetariska livsmedel men med inslag av både fisk, skaldjur, mejeriprodukter och ägg. Det innebär att du varken äter kött eller fågel och får en näringsrik och miljömedveten kost. 

Nedan hittar du 4 matkassar från 4 leverantörer som erbjuder Pescetarisk matkasse.

Linas matkasse logga
Klassiskt och inspirerande
Klassiska, varierade rätter80 valbara rätter per veckaSmakrika rätter
1059 kr
Per kasse
53 kr
Per portion
2
4
Portioner
3
4
5
Dagar
Spara 30% på de 3 första kassarna
Beställ här
HelloFresh logga
Fisk och grönsaker
Recept med havets delikatesserFärska grönsakerVälj mellan 18 recept varje vecka
940 kr
Per kasse
47 kr
Per portion
2
4
Portioner
3
4
5
Dagar
Spara upp till 989 kr på de 4 första kassarna.
Beställ här
Årstiderna logga
Flexitariska matkassen
Vego, fisk och fågelSmakrika maträtter100% ekologisk
999 kr
Per kasse
62 kr
Per portion
1
2
3
4
Portioner
3
4
Dagar
Få japansk kniv på köpet, värd 950kr
Beställ här
Middagsfrid logga
Klimatgoda kassen
Klimatberäknade receptVego, fisk och fågel
845 kr
Per kasse
70 kr
Per portion
4
Portioner
3
Dagar
35% rabatt på de två matkassarna, ange GODAVANOR35
Beställ här

Vad är en pescetarian? 

Att vara pescetarian innebär att du äter en vegetarisk kost i grunden men att det även är tillåtet att äta fisk och skaldjur – alltifrån lax, torsk och tonfisk till räkor, krabbor och hummer. En del pescetarianer tillåter även mejeriprodukter och ägg i sin kost vilket gör att de kan få stor variation i sina måltider. 

Som pescetarian äter du vanligen inte fisk-, eller skaldjursrätter varje dag. Det är därmed den vegetariska inriktningen som dominerar medan fisk- och skaldjur äts en eller ett par gånger i veckan. 

Skillnaden på de olika kosterna 

Vegetarisk kost – En vegetarian äter inga animaliska livsmedel utan bara sådant som härstammar från växtriket. En del, så kallade lakto-ovo-vegetarianer, äter dock mejeriprodukter och ägg.

Vegansk kost – Veganer utesluter allt med inslag från djurriket – kött, fågel, fisk, mejeriprodukter, ägg, honung och gelatin. En vegan undviker även att använda produkter gjorda av skinn, ull, vax, dun och produkter som testats på djur.

Pescetarisk kost – En pescetarian har vegetarisk kost som grund men tillåter fisk och skaldjur ett par gånger i veckan eller vid speciella tillfällen. Även ägg och mejeri är tillåtet.

Flexitarisk kost – Som flexitarian är kosthållningen inte lika strikt men innebär fler medvetna val och en mindre köttkonsumtion. Däremot är det tillåtet att äta både kött, kyckling och fisk men kanske bara en, två eller tre gånger i veckan. 

Fördelar med pescetarisk kost 

En pescetarisk matkasse erbjuder hälsosamma och varierande rätter och passar perfekt för dig som vill äta god mat och samtidigt göra ett bra val för miljön och hälsan. De primära fördelarna med pescetarisk kost är: 

Bra för hälsan

Ur ett hälsoperspektiv löper du till exempel mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer om du äter mindre, eller helt utesluter, rött kött ur din kosthållning. Fisk och skaldjur är därmed ett mer hälsosamt alternativ, om det äts på rekommenderad nivå.

Genom att äta fisk så lever du också enkelt upp till Livsmedelsverkets rekommendation som säger att alla borde äta mat från havet, dvs fisk eller skaldjur, minst 2–3 gånger varje vecka. 

Bättre för miljön 

Vad gäller miljön så står köttindustrin för stora mängder av de växthusgaser som släpps ut – vilka skulle kunna minskas om fler valde bort att äta rött kött, helt eller delvis, till exempel till förmån för fisk eller vegetariska alternativ.   

Gott om näringsämnen

Genom att äta pescetarisk kost, och att därmed tillåta fisk och skaldjur i sina måltider, gör att får du i dig många av de viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt.

Fisk och skaldjur är bland annat rikt på D-vitamin, Jod, Selen och inte minst Omega-3. Just Omega-3-fetter är viktiga att få i sig både för hjärnans utveckling och funktion och kan dessutom minska risken för hjärt-, kärlsjukdomar. 


Med näringsrika alternativ från växtriket, så som frukt och grönt, tillsammans med fetter och proteiner från fisken finns alltså ingen stor risk för att få brist på viktiga näringsämnen. Därmed behöver du inte ta några tillskott i form av till exempel vitaminer och mineraler som en vegan kan behöva göra. 

Fisk, tillsammans med vegetariska produkter så som bönor och linser, är dessutom en bra proteinkälla. Denna kosthållning gör därmed att det är enkelt att få i sig tillräckligt mycket proteiner. Det är särskilt viktigt för den som tränar hårt men behövs som byggstenar i alla kroppar, oavsett livsstil. 

Det här kan en pescetarisk matkasse innehålla 

En pescetarisk matkasse har ett varierande innehåll och består av både helt vegetariska rätter tillsammans med fiskrätter. En kasse för tre dagar kan till exempel innehålla två helt vegetariska middagar och en som innehåller någon form av fisk eller skaldjur. 

Beroende på vilken leverantör du väljer kan du välja att få hem matkassar för 3 – 5 dagar samt för 2, 3 eller 4 personer. Kassen levereras med recept och de råvaror som behövs för att tillaga måltiderna. Det är därmed ett bra sätt att få ny inspiration, nya rätter på veckomenyn och dessutom minska matsvinnet. 

Prova på eller prenumerera 

Du kan både prenumerera på dina pescetariska matkassar och beställa de vid enskilda tillfällen 

Prova med rabatt – De flesta leverantörer har nykundserbjudanden. Se tabellen högst upp. 

Har du däremot hittat den kosthållning och leverantör du gillar bäst så kan en prenumeration vara ett bättre och smidigare alternativ. Hos de flesta matkasseleverantörer går det bra att byta från en kasse till en annan om du gör ändringen i god tid innan den beräknade leveransen. De flesta har heller ingen bindningstid om du skulle vilja prova på att ha en prenumeration under en period.