Topp 4 bästa rabatter & erbjudanden just nu

1. Hello Fresh -
Upp till 1359 kr rabatt på dina fem första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)

2. Linas matkasse -
20% på dina 2 första matkassar när du går via vår LÄNK. (Gäller till 11/06)

3. Middagsfrid -
Få 30+30+20+20% rabatt på dina fyra första kassar med koden "FAMILJEFRID" när du går via vår LÄNK. (Gäller till 31/05)

4. Better Feast -
25% rabatt på din första matkasse när du går via vår LÄNK. (Gäller tillsvidare)


Uppdaterad: 2024-05-06

Flexitarian kassar

Här samlar vi de matkassar som är inriktade på flexitariansk mat. Med en flexitarisk matkasse kan du enkelt minska på din köttkonsumtion och undvika rött kött.

Nedan hittar du 6 matkassar från 5 leverantörer som erbjuder Flexitarian kassar.

Linas matkasse logga
Vegetarisk/Vegansk
Möjlighet för tillägg av fisk och fågel80 valbara rätter per vecka
1099 kr
Per kasse
55 kr
Per portion
2
4
Portioner
3
4
5
Dagar
20%på dina två första matkassar!
Beställ här
Linas matkasse logga
Klassiskt och inspirerande
Klassiska, varierade rätter80 valbara rätter per veckaSmakrika rätter
1099 kr
Per kasse
55 kr
Per portion
2
4
Portioner
3
4
5
Dagar
20%på dina två första matkassar!
Beställ här
HelloFresh logga
Familjevänlig
Välj mellan 18 recept varje veckaKlassiska maträtterBarnvänlig
1090 kr
Per kasse
55 kr
Per portion
2
4
Portioner
3
4
5
Dagar
Spara upp till 1357 kr på 5 första kassarna.
Beställ här
Middagsfrid logga
Flexitariankassen
Inget rött köttKlimatvänligt valVarierade recept
1059 kr
Per kasse
53 kr
Per portion
2
4
Portioner
3
4
5
Dagar
30% rabatt på dina tre första kassar med k0d: NYMIDDAG
Beställ här
Ecoviva logga
Flexitarian
Varierade rätterväxtbaserad kost med inslag av fisk och fågel
1079 kr
Per kasse
90 kr
Per portion
4
Portioner
3
Dagar
Ingen rabatt för tillfället
Beställ här
Veckans middag logga
Flexitarian
Varierade rätterLäckra recept med gröna ingredienserGår att få laktos-, gluten-, mjölk- & fiskfri.
1599 kr
Per kasse
67 kr
Per portion
2
4
6
Portioner
4
Dagar
Ingen rabatt för tillfället
Beställ här

Sammanfattning  – Flexitarian matkasse

  • Inget rött kött, endast fågel och fisk samt vegetariskt.
  • Inspirerande och goda recept och råvaror.
  • Prenumerera på flexitariansk matkasse eller gör enstaka köp.
  • Ät hälsosammare med flexitariansk kosthållning
  • Gör en miljöinsats genom att välja bort rött kött på veckodagarna.

Vad är en flexitarian

Idag säger man att ca en tredje del av alla svenskar väljer en flexitarian kost och på så sätt aktivt väljer bort det röda köttet i sin kost. Man äter mat utan nöt, fläsk och vilt och baserar i stället sina måltider på fisk, fågel och grönsaker. Att välja en flexitarisk kost bidrar både till en bättre miljö och främjar även den egna hälsan så rött kött i stora mängder kan vara problematiskt för hälsan. Många vittnar om en positiv hälsoeffekt av att välja bort det röda köttet. Genom att aktivt minska din köttkonsumtion gör du även insats för miljö och natur, då köttindustrin släpper ut stora mängder av växthusgasen metan.

Fördelar med att välja bort rött kött

Det finns en mängd fördelar genom att välja bort rött kött som man gör i en flexitariankost. Den kanske främsta anledningen är att vi faktiskt inte behöver äta så mycket rött kött som vi konsumerar idag. Skulle alla halvera sin köttkonsumtion idag så skulle klimatmålet med en temperaturhöjning på max två grader kunna nås med lätthet. Konsumtionen av kött är idag överdriven och aldrig innan i människans historia har vi konsumerat så mycket kött per person. Köttindustrin släpper ut stora mängder av växthusgasen metan som bidrar till växthuseffekten som höjer temperaturen på jorden.

Kan man få brist genom att välja bort kött

Genom att äta en allsidig kost som är varierad och näringsrik så är inte risken att få näringsbrist alls stor. Det finns gott om proteinkällor som mer än väl kan ersätta det röda köttet i din kost. Som flexitarian äter du dessutom vitt kött det vill säga kyckling och fisk och skaldjur så det finns ingen andledning till oro. Bra proteinkällor från växtriket är bland annat soya, bönor, linser och grönsaker som broccoli. För dig som funderar på järnbrist så finns det även där en uppsjö av växtalternativ med bra järninnehåll bland annat linser och bönor, fullkornsprodukter, spenat med mera.

Ersätt kött med andra alternativ

Det är lätt att välja bort kött idag då alternativen är så många och det är så enkelt att hitta dem. Genom att välja bort det röda köttet så kan du istället laga mer grönsaker och upptäcka vilka goda och smakrika alternativ det finns till kötträtter. Det finns till exempel ett stort antal rotfrukter som kan ersätta köttet på tallriken genom rätt tillagning. Du kan också välja att handla halvfabrikat i affären och laga en soya, tofu eller quorn rätt. Gott och enkelt.

Skillnad på flexitarian och vegetarian

Som vegetarian kan du äta på olika sätt men den största gemensamma nämnaren för alla vegetarianer är att man väljer bort kött, även fisk, fågel och skaldjur. Är man ovo-lakto vegetarian så äter man produkter med animaliskt ursprung som ost, ägg och mjölkprodukter. Äter man en helt vegetarisk kost, vilket också kan benämnas som vegansk kost så väljer du bort all mat med animaliskt innehåll och äter endast växtbaserad mat.

Därför ska du välja en flexitarian matkasse

Genom att välja en flexitariansk matkasse gör du det enkelt för dig själv att minska på din konsumtion av rött kött då kassen innehåller fågel och fisk samt vegetariska rätter. En flexitariansk kasse innehåller alltså bara vitt kött av fågel och fisk. Det gör den för att köttindustrin med rött kött är en stor miljöpåverkan samt påverkar vår hälsa vid överdrivet intag. ’

Med en flexitariansk kosthållning gör du både en insats för miljön samt för för din hälsa. Det kan ibland vara svårt att inspireras till en ny kosthållning och med matkasse får du en genväg. Allt är inhandlat och planerat i en matkasse vilket innebär att du endast behöver tillaga dina nya rätter.

Rätterna är noggrant planerade och framtagna för att vara enkla och smidiga att laga. Med matkasse blir vardagsmaten mer spännande och god.

Så fungerar en flexitarian matkasse

De flesta matkassarna med flexitariansk inriktning beställer du genom en prenumeration. Du kan ofta välja hur ofta du vill att din matkasse levereras, varje, varannan eller var tredje vecka. Vanligt är att matkasseprenumerationen inte har någon bindningstid utan att du när som helst kan säga upp din matkasse eller pausa den. Det kan sägas att det krävs ett par dagars framförhållning minst 7 dagar innan nästa leverans om du ska göra förändringar i din prenumeration.

Flera av matkassarna erbjuder tilläggsprodukter till matkassarna, såsom frukt eller frukostkassar till exempel. Underlätta din vardag genom att välja att beställa hem en matkasse för hemleverans. Och prova att börja äta flexitariskt på veckodagarna så att du och din familj äter hälsosamt samt gör en insats för miljön. Flextariansk mat är inspirerande och mycket god! Testa idag.