Recept på ugnsbakad lax med crème fraiche och färskpotatis

Recept av Cecilia
Portioner

4

portioner
Förberedelse

10

minuter
Tillagning

25

minuter

Ugnsbakad Lax med Crème Fraiche och färskpotatis är en god, billig och lättlagad rätt som passar både till en middag och att ta med i matlådan på jobbet. Dessutom innehåller den billiga ingredienser.

Ungefärlig kostnad per portion: 20-25 kr

Kockläge

Förhindrar att skärmen tonas ner

Ingredienser till Ugnsbakad Lax med Crème Fraiche

  • Färskpotatis (under sommaren)

  • 4 Laxfiléer

  • Crème Fraiche

  • Sallad

  • Tomat

  • Dill, timjan eller persilja

  • Olivolja

  • Flingsalt

Gör så här

  • Ta fram laxfiléerna och lägg dem i en ugnsform. Strö först lite flingsalt över laxen och bre sedan ett tunt lager Crème Fraiche över laxen.
  • Sedan kan man hälla lite olivolja över laxen och sätta in den i ugnen på cirka 175 grader.
  • Skölj sedan potatisen och sätt på kokning.
  • Under tiden laxen står i ugnen och potatisen kokar kan man göra en enkel sallad med tomater, valfri salladssort, olivolja och salt.
  • Laxen brukar vanligtvis ta cirka 15-30 minuter på sig att bli klar. Om man är osäker på hur långt tid det tar att göra ugnsbakad lax kan man göra på två olika sätt. Antingen tar man ut laxen ur ugnen och kikar efter om laxen är färdig eller så använder man en ugnstermometer (stektermometer) och när den visar 58-60 grader så kan man ta ut laxen.
  • Lägg sedan upp den ugnsbakade laxen, potatis, sallad på tallriken och garner med dill, timjan eller persilja. Som avslutning kan man även ringla lite olivolja vackert över tallriken.

Ugnsbakad Lax med Crème Fraiche  – Vårt eget omdöme

  • Det här är en mycket lättlagad rätt som passar både till middag och till matlådan på jobbet. Den går snabbt att laga och med Crème Fraiche på laxen så blir rätten saftig och fungerar även att värma upp i mikron dagen efter.

Lämna en kommentar