Matkasse i handen

Sommarens fiskrätt

, 2020-10-02

Vi vill dela med oss av en rätt som vi gjort nyligen och som får smaklökarna att vibrera. Just nu har vi lite av en ärt-skott period, just det ärtor. Vilken fantastisk smak och det bästa är att det just nu finns massor av dem. Är du en av de lyckliga som kan odla sockerärtor och suganrsnaps och få ärtskott så lyfter vi på hatten för dig för du är en lycklig en. Vi har fastnat för det härligt friska och syrliga i ärtorna och man kan med fördel blanda alla ärtor med lite rivet citronskal. Underbart! Andra gången vi gjorde den här rätten så var ärtskotten slut och vi fick ersätta dem med solrosgroddar, det fungerade också mycket bra.

Sommarfisk med smörslungad aspergépotatis och ärtor

Till den här rätten gjorde vi faktiskt något man inte ska göra. Vi köpte rödlistad fisk. Hälleflundra som vi gjorde i ugnen med salt. Först brynde vi den snabbt i smör i het panna för att få fin färg. Byt gärna ut den i fortsättningen mot en fisk som gärna är fet men inte rödlistad. .Till detta kokade vi små fantastiska aspergé potatisar som vi sedan slungade i riktigt smör. De har en fantastiskt fin och söt smak med en nötaktig ton.

Till fisken gjorde vi en bädd av hackade, sugarsnaps som vi använde bara ärtorna från, sedan sockerärtor (fint hackade strimlade på längden) och blanda med ärtskott samt och en gnutta mynta. Rör ihop med rivet citronskal (inte för mycket) olivolja och salt och peppar.

Vi gjorde även en sås, vitvinssås som vi mixade med färsk bladpersilja med mixerstav för att få ett fint skum. Dessutom gör persiljan såsen vackert mintgrön. Till slut gjorde vi även en god puré på potatis, palsternacka och lite rivet citronskal. Låt potatis och palsternacka koka i grädde så att de blir mjuka. (Skär dem först i små tärningar så går det fortare) Tillsätt sedan smör, rivet citronskal och lite salt och peppar, mixa med mixerstaven till en mjuk slät puré. Et voíla! Det är många små moment i den här rätten men du har igen det när du sitter med en tallrik av råvaror i en symfoni framför dig. Lycka till!

Recept

  • Fisk gärna fet fin fisk
  • Aspergé potatis kokt och slungad i smör
  • Vitt vin till sås
  • Fiskfond
  • charlottenlök
  • grädde
  • örter timjan
  • Sila bort lök, örter när såsen reducerat och tillsätt färsk bladpersilja. Mixa.
  • Ärtblandningen

  • Ärtskott
  • Sugarsnaps
  • Sockerärtor
  • (Lite mynta)
  • Rivet citronskal (använd resten till potatis och palsternackspurén)
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Potatis och palsternackspuré med syrlighet

  • Potatis man kan göra mos av (ej färskpotatis)
  • Palsternacka
  • Grädde
  • Tillsätt sedan rivet citronskal, smör och salt och peppar. Mixa till slät puré.

 

Vi önskar er en god matsommar med massa god mat och mycket inspiration. Vi kommer att då och då uppdatera med nyheter om matkassar, goda recept vi prövat och annat som kan vara av glädje och inspiration för matlagningen. Och till rätten drack vi ett gott Riesling från systembolaget, passar mycket bra till rätter med lite syrlighet.

2020-10-02

Kommentera eller Fråga

Om oss

Här kan du jämför och hitta din matkasse. Vi samlar information och fakta om de olika matkasseföretagen i Sverige och listar dem utifrån priser och erbjudanden. Vi tillhandahåller även en sökfunktion för dig som vill se vilka som levererar hem till din postort.

Hittamatkassen

[email protected]

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv
© 2011 - 2021 - HittaMatkassen.se