Har du många tomater som du måste göra åt eller har du fått en stor tomatskörd? Det finns flera anledningar till att göra sin egen tomatsås. Det är inte bara godare utan är väldigt enkelt att göra och kan med enkelhet frysas in för att användas i matlagning senare.
Vi brukar göra Mandelmanns recept på egen tomatsås eller Skillnadens Trädgårds recept på snålröra när vi har för mycket tomater och grönsaker hemma som behöver användas.
Använd egna tomater eller köpta överblivna till egen tomatsås.
Sara Bäckmo har i boken Skillnadens Skörd ett jättefint recept på snålröra där du tar lirte vad hur från trädgården och gör en väldigt god röra eller grund till maträtter. Den här röran tar lite längre tid då den ska stå ugnen på 150 grader i 2, 5 timme. Har du mycket tomater, någon bit squash, lök så är detta en perfekt röra för dig.
Gör en smart tomatsås även kallad snålröra.
Hacka upp alla ingredienser i lagom stora och lägg på en plåt som du har lagt bakplåtspapper i “så att det sticker upp på kanterna”. Tillsätt honung, salt vinäger och olja. Ringla över några matskedar olja och honung. Några skvättar vinäger. Låt stå i ugnen på 150 grader i ca 2,5 timme, rör om försiktigt då och då. När röran är klar kan du välja att mixa den slät eller behålla den som den är. Perfekt röra som tillbehör eller som grund till olika maträtter. Ta gärna grönsaker som är lite skruttigare och påväg att ge sig. Tack vare squashen så behöver du inte så värst många tomater för att det ändå ska bli en god “tomatröra”. Du kan frysa röran och spara för senare bruk.
Lycka till!
/Sofia
Sök matkasse
Använd vår sökfunktion och se efter vilka matkassar som levererar hem till din postort.
Sök här
Se matkasse efter inriktning
Välj din ort