God och somrig rulltårta

Recept av Cecilia
Portioner

4

portioner
Förberedelse

15

minuter
Tillagning

30

minuter

Den här tårtan är för mig en riktig skolavslutningstårta. Min mamma brukade göra den när jag och min syster var små och vi slutade skolan. I år blev jag påmind om den då jag var hemma hos mina föräldrar runt skolavslutningen för att uppvakta min kusin som tog studenten. Jag gjorde slag i saken och gjorde tårtan till vårt midsommarfirande med grannarna. Den gick åt till minsta smula kan jag lova. Och den är verkligen inte svår att göra. Superenkel. Med den klassiska rulltårtan som grund och sen dekorerad med härlig fluffig grädde och färska jordgubbar. Det finns inget enklare, men jag kan lova att det blir succe!

Kockläge

Förhindrar att skärmen tonas ner

Ingredienser

  • Rulltårta
  • 3 ägg

  • 1 1/2 dl socker

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 msk vatten

  • Fyllning
  • 1/2 burk lemoncurd

  • 1-1 1/2 dl vispgrädde (vispad)

  • Jordgubbar

Gör så här

  • Rulltårtan
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Vispa socker och ägg fluffigt.
  • Tillsätt sedan mjöl och bakpulver, en gnutta vatten.
  • Täck först en plåt med bakplåtspapper.
  • Bred sedan ut smeten på pappret försök forma till en snygg kvadrat/rektangel med en slickepott. Grädda i ugnen ca 5 minuter.
  • Förbered under tiden ett till bakplåtspapper som du strör strösocker på. Där ska du tippa din rulltårta så den får en fin sockrig yta. För att få bort bakplåtspappret från ugnen som sitter ibland ganska bra på rulltårtan, så kan du pensla med kallt vatten samtidigt som du försiktigt försöker dra av pappret. Den sidan ska ändå få fyllning på sig så det är ingen större fara om den ser lite konstig ut. Helst ska dock tårtan inte gå sönder.
  • Fyllning och dekoration
  • Ta 1-1 1/2 dl vispgrädde och vispa upp, vispa så grädden är nästan klar.
  • Ta en halv burk lemoncurd och vänd försiktigt ned i grädden. Vänd runt grädden så att lemoncurd och grädde blir en jämn fyllning.
  • Bred sedan ut fyllningen på rulltårtan.
  • Skiva gärna några av jordgubbarna i tunnare skivor och lägg på halva ytan av rulltårtan. Tänk på att du rullar från den bredare sidan, så följ den sidan med jordgubbarna så det inte bara blir jordgubbar i halva tårtan.
  • Nu ska den rullas, och då får man vara lite försiktig så att inte rullen spricker. Ta hjälp av pappret under för att rulla den till en jämn och fin rulle.
  • Lägg upp den på ett fint fat.
  • Vispa nu resten av grädden fluffig och fin. Bred ut på rullen.
  • Dela jordgubbar i halvor och dekorera tårtan.

TIPS!

  • Om du vill så kan du också välja att göra bakelser av din rulltårta. Då gör du bara fina skivor av rullen och brer grädde på dem samt toppar med jordgubbar eller annan önskad frukt.

Lämna en kommentar