Matkasse i handen

Recept kall räkpaj

, 2020-10-02

Här kommer ett smaskigt recept som jag fått av min mammas syjunta. De är ett gäng matlagningsglada damer som har satt ihop ett litet häfte med sina godaste recept. En kall räkpaj som är en liten dröm, och väldigt enkel att göra. Du kan med fördel göra pajskalet innan och frysa in det om det skulle vara så att du har mycket att göra innan det ska bjudas. Fyllningen gör du snabbt, och den ska vara kall så du behöver inte tänka på uppvärmning av pajen. Den här pajen bjöd jag på till midsommarafton och den gick åt så fort att jag inte hann fotografera den. Men så snart jag gör den igen så kommer en bild, det lovar jag.

Pajskalet

Pajskalet är verkligen lätt att göra, häll bara 2 1/2 dl mjöl, 100 gr margarin eller smör, 1 dl pulverost (jag rev av en parmesanost och då behövs 1 dl riven ost) tillsätt sedan 3 krm salt och 2 msk kallt vatten i din matberedare eller mixer. Låt det bli en jämn pajdeg. Tryck sedan ut pajdegen i en pajform och pensla den med ett uppvispat ägg. Ställ in pajskalet i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Om du gör pajen på en gång så låt skalet svalna innan du häller i fyllningen.

Fyllningen

Till fyllningen av den kalla räkpajen behöver du 800 gram oskalade räkor ( som du givetvis måste skala) men det är billigare med oskalade räkor. Hacka gul lök så att du får 1 dl gul lök. Blanda samman detta med 1 burk ishavsrom, hacka 2 dl dill och blanda alltsammans med 1 dl creme fraiche. Så enkelt och smidigt. Tänk bara på att skalet måste vara svalt när du lägger i fyllningen. Garnera din paj med fina tomater, sallad, kanske kokta ägg. Där har du fri konstnärlighet.  Den här pajen passar utmärkt till bufféer eller andra festliga tillfällen då den med fördel kan förberedas innan. Och ja, den är försvinnande god. Nu ska jag verkligen göra den här pajen snart igen så jag kan lägga upp några fina bilder. Ni får hålla till godo med några andra så länge.

Recept

Till pajskalet behövs;

 • 100 gr smör eller margarin
 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 1 dl pulverost parmesan eller riven färskparmesan 1 dl.
 • 3 krm salt
 • 2 msk kallt vatten
 • 1 ägg som är uppvispat för att pensla pajdegen när du tryckt ut den i pajformen.

Till fyllningen behöver du;

 • 800 gr oskalade räkor
 • 1 dl hackad gul lök
 • 1 burk ishavsrom
 • 2 dl hackad dill
 • 1 burk creme fraiche
 • och lite dekoration i form av extra dillkvist, tomat etc.

Recepttips på bloggen

Vi tycker att det är kul att laga mat och njuter gärna själva av mat och vin. Så vi försöker tipsa här på Hittamatkassen.se om våra egna små matäventyr. Hoppas att du kan få inspiration och få lite nya tips till din matlagning. För det är vad matlagning ska handla om tycker vi, att man har kul och kan njuta och ibland unna sig det lilla extra,(eller ofta!). Matkassarna som vi skriver om här på bloggen tillför just det lilla extra i livet tycker vi, dessutom får man stor inspiration av att få matkasse hemlevererad. Lycka till nu med pajen! Ha det fint i sommaren.

Läs mer;

2020-10-02

Kommentera eller Fråga

Om oss

Här kan du jämför och hitta din matkasse. Vi samlar information och fakta om de olika matkasseföretagen i Sverige och listar dem utifrån priser och erbjudanden. Vi tillhandahåller även en sökfunktion för dig som vill se vilka som levererar hem till din postort.

Hittamatkassen

[email protected]

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv
© 2011 - 2021 - HittaMatkassen.se