Skribent: Josef Bekir
Uppdaterad
Är groddar farliga? Lyckas med bakteriefria groddar
Är du ointresserad av att ha en smidig tillgång på goda groddar hemma så ska du nog sluta läsa nu. En trend just nu är att enkelt driva upp egna groddar hemma i köksfönstret och ha något av det nyttigaste du kan äta hemma till vardagsmaten. Och det bästa är att du inte ens behöver trassla med någon jord utan du behöver bara en låda med lock för groddfröna att börja gro i – det är allt. Det enda du behöver tillsätta är vatten så dina groddar inte torkar ut.
Groddar är nyttig och bra mat
Groddarna är små under av vitaminer och enzymer som hjälper dig att att bättre ta upp andra näringsvärden från maten du äter. Bara innehållet av folsyra som hjälper upptaget av järn ökar med 600 % vilket är något av en hälsoraket. De vitaminer som ökar vid groddning
- Vitamin B
- Vitamin E
- Vitamin C
Ett vanligt problem med linser och bönor är att de kan ge magen problem att bryta ned dem och skapa gaser. Det här undviker du genom att äta groddar då de bryter ned fröet vid groddningen som annars kan vara gasbildande.
Olika typer av groddfrön
Det finns en mängd olika groddfrön att köpa för att grodda hemma du kan bland annat välja mellan;
- Broccoligroddar
- Rädisegroddar
- Alfaalfagroddar
- Klövergroddar
- Mungobönor
- Bockhornsklöver
- Rättika
- Rödkål
- Krasse
- Solros
- Korngräs
- Vetegräs
Ett stort utbud hittar du online, men du kan också hitta groddfrön i hälsomataffärer och i odlingsbutiker.
Så driver du enkelt upp dina groddar hemma
Det är verkligen inte svårt att grodda hemma och har du inte en groddbox med inbyggd sil så kan du enkelt ta en lite större glasburk och fästa ett nät över hålet som sil. Du kan tillexempel använda dig av strumpbyxa eller något annat finmaskigt material. Så här groddar du
- Mät upp 1-2 msk frön och skölj dem noga i varmt vatten.
- Häll sedan upp dina frön i glasburken och fyll upp med vatten.
- Låt stora frön ligga i 10 timmar i vatten.
- Små frön kan ligga 5-8 timmar i vatten.
- Häll sedan av vattnet och täck över glasburken så att den inte får ngt ljus i ca 4 dagar.
- Skölj igenom fröna varje dag 2-3 gånger med vatten så de inte torkar.
- De sista 1-2 dagarna kan groddarna få ljus och ställas i fönstret. Fortsätt att skölja dem.
Det finns olika typer av groddningskärl, terracottalådor, glasburkar och plastlådor för att nämna några. Du kan som nämnt ovan också skapa en egen med saker du har hemma. Det vanligaste problemet med groddning är att de blir för torra, så se till att skölja igenom dem noggrant flera gånger varje dag så de får fukt.
Skörd och tips för att sköta groddar
Ibland kan ett fint ludd uppstå på groddarnas svans vilket kallas för rotludd. Det här är inte farligt och ska försvinna när du sköljer dina groddar. Försvinner inte luddet och det luktar illa, då är det mögel du fått och du får börja om på nytt med groddarna. Det är inte farligt eller dåligt för groddarna att förvaras i ljus under groddningen. Den anledning som förespråkar groddning i mörker är att smaken blir mjukare och trevligare vid mörkergroddning. Ljuset gör att groddarna blir grönare och får en mer besk smak, det handlar mest om tycke och smak. Prova själv och märk skillnaden, kanske föredrar du något mer.
Bakterier, ehec och salmonella på groddar
Det finns olika teorier om att till exempel gravida inte ska äta groddar på grund av risker för att drabbas av ehec eller salmonella. Enligt Livsmedelsverket som ger råd till gravida om näringsintag och kost så kan du som gravid äta groddar men de ska vara färska och helst producerade i Sverige. I Sverige pastöriserar groddodlare sina groddar innan försäljning. Idag finns även europeiska gränsvärden för ehec i groddar. Läs gärna mer på Livsmedelsverket här.
Pastörisera dina groddfrön själv
Vill du känna dig helt trygg med att dina frön är så rena och fria från eventuella bakterier så kan du själv enkelt pastörisera. Gör så här
- Koka upp vatten i en kastrull.
- Dra av kastrullen från plattan när vattnet kokar.
- Häll dina frön i en sil.
- Sänk ned fröna i det varma vattnet så alla täcks i ca 15 sekunder.
- Ta upp fröna och skölj dem i kallt vatten ca 1 minut.
- Nu är de redo att grodda.
Tips på sätt att använda groddarna
- Använd i sallader
- Strössla på alla dina maträtter.
- Woka tillsammans med andra grönsaker.
- Ha på din smörgås.
- Baka bröd med groddade fröer.
- Egna biffar på groddade kikärtor.
Du behöver inte göra avancerade recept för att äta dina groddar. Testa olika sätt att tillreda dem eller bara äta dem som de är. Det finns en mängd av inspirerande recept för tillagning av groddar och det bästa du kan göra är att testa dig fram till vad som passar dig bäst.
Läs mer
Kanske är du också intresserad av;