Uppdaterad

Barn och mat – tips

Skribent: Josef Bekir

Alla barnfamiljer har sina små processer och utmaningar när det gäller barnen och vad de ska äta. Det finns dessutom mängder av olika ”tips” och teorier om hur man som förälder kan få sina barn att äta maten som står på bordet.

barn som äter mat

Som förälder kan det lätt bli så att man stressas av tanken att barnen går hungriga eller inte får i sig tillräckligt med mat. Men den tanken kan vi nog generellt egentligen släppa, i de flesta fall så går inte barn hungriga i Sverige. (Givetvis kan det finnas undantag och medicinska anledningar till en problematik kring barnens kost).

Enkla tips för att få barnen intresserade av mat

Men i den här artikeln utgår vi från en ganska vanlig småbarnfamilj med normalfungerande familjemedlemmar. Hur kan du då skapa en miljö runt matbordet där barnen deltar och kanske vågar prova nya maträtter? I den här artikeln tänkte vi dela några olika tips och funderingar.

Låt inte ovilja att äta påverka stämningen kring matbordet

Vem känner inte igen det kaos som kan utbryta när ett eller flera barn vägrar att äta maten som står på bordet? Det är lätt som förälder att börja truga och tjata och till och med mata barn som vägrar att äta det som står framför dem.

Linda som driver bloggen ”Kryddburken” säger i en intervju med Tasteline att man som förälder inte ska göra för stor sak av det hela. Hon säger; Vill man inte ha maten kan man ändå sitta med vid bordet och ha en trevlig middagsstund med familjen. Låt inte stämningen påverkas av att ett barn inte vill äta.” Det handlar alltså om att försöka vara lite mer avslappnad som förälder och låta barnen känna att tiden vid matbordet är en positiv stund och inte laddad med massa negativt tjat och press.

Barn som inte vill äta mat

Tjat leder sällan till att barnen äter

Linda säger också; ”Tjata inte, och truga inte… När du minst anar så är det nån som ändå sitter och petar med gaffeln i maten och knaprar på en gurkbit… Gör ingen affär av det som sagt, och låt alla får ha sina ”icke-mat-dagar”.  Att ett barn matvägrar är mer en åsikt som vi föräldrar lätt tar till, de vägrar inte egentligen. De vill bara inte ha just nu!”

Barn som är hungriga äter och vägen dit är alltså inte jämt enkel men det kan vara en fördel för alla runt matbordet att låta det vara en trevlig stund oavsett matintag eller ej.

Ge barnen en uppgift

För att göra matlagningen lite trevligare och för att involvera barnen i matlagningen så kan det fungera bra att låta dem hjälpa till på den nivå som de behärskar. Kanske är det att ställa fram tallrikar på bordet eller hälla upp majs i en skål.

De lite större barnen kan kanske hjälpa till att skala eller skära grönsaker som ska fram på bordet. Att lägga upp grönsakerna i olika skålar är ett sätt att göra grönsaker mer intressanta, göra lite olika plockskålar där alla själva kan välja vad de vill ha på sin tallrik.

Att be barnen att ställa undan sin tallrik på diskbänken kan också vara en del i att känna sig behövd och att ha en uppgift. Även mindre barn kan tycka om att göra det och är du rädd för porslinskross så kanske inte finaste porslinet ska användas vid vardagsmaten…

Krångla inte till det med maten

Vi som är föräldrar är ofta väldigt oroliga när det gäller barnens mat, vi är skeptiska till halvfabrikat och vill helst att det ska vara ekologisk gedigen mat.

Vilket inte är fel men vi behöver inte vara så rädda för halvfabrikaten menar Sara Ask som arbetat flera som dietist på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Sara menar att: ”Det handlar om hur mycket råvara det finns i, och det kan man hålla utkik efter och använda halvfabrikat med hög råvaruhalt. Det som det är utblandat med är inte farligt eller dåligt, men det är i köttet eller fisken som det mesta av näringen sitter.

Det kan alltså fungera utmärkt med halvfabrikat av köttbullar med mera om de är av hyfsad kvalité och att du serverar potatis eller pasta som ni kokt hemma, samt någon eller några grönsaker. Håll det enkelt, det är helt okej.

Våga upprepa rätter

Det är mera en regel än undantag att barn inte äter allt och är skeptiska till vissa rätter. Men ge inte upp, låt rätterna med fisken eller vad det nu kan vara återkomma trots protester och klagomål. Låt barnen få se olika rätter serveras och gör det om och om igen. Snart kanske det sitter en liten person med något nytt på gaffeln. Barn utvecklas snabbt och ibland behöver de få se och smaka på rätter flera gånger för att bli övertygade.

Upptäck nya smaker med en barnvänlig matkasse

Vill inte på något vis kritisera din matlagning, men är det verkligen så att barnet är kräset? Kanske behövs det lite förändring i maten som serveras där hemma, och varför inte prova några nya barnvänliga recept? Det finns idag många leverantörer av matkassar anpassade för barn, där smakerna är bekanta, milda och barnvänliga. Leverantörer som exempelvis Linas Matkasse och Hellofresh har ett brett utbud av barnvänliga matkassar, och förhoppningsvis kan deras smaksammansättningar få ditt barn att börja äta mer.

Läs mer från bloggen

Lämna en kommentar