Kall räkpaj

Recept av Cecilia
Portioner

4

portioner
Förberedelse

15

minuter
Tillagning

35

minuter

En kall räkpaj som är en liten dröm, och väldigt enkel att göra. Du kan med fördel göra pajskalet innan och frysa in det om det skulle vara så att du har mycket att göra innan det ska bjudas. Fyllningen gör du snabbt, och den ska vara kall så du behöver inte tänka på uppvärmning av pajen. Den här pajen bjöd jag på till midsommarafton och den gick åt så fort att jag inte hann fotografera den. Men så snart jag gör den igen så kommer en bild, det lovar jag.

Kockläge

Förhindrar att skärmen tonas ner

Ingredienser

  • Till pajskalet behövs:
  • 100 gr smör eller margarin

  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 1 dl pulverost parmesan eller riven färskparmesan

  • 3 salt

  • 2 kallt vatten

  • 1 ägg som är uppvispat för att pensla pajdegen när du tryckt ut den i pajformen.

  • Till fyllningen behöver du:
  • 800 gr oskalade räkor

  • 1 dl hackad gul lök

  • 1 burk ishavsrom

  • 2 dl hackad dill

  • 1 burk creme fraiche

  • och lite dekoration i form av extra dillkvist, tomat etc.

Gör så här

  • Pajskalet
  • Häll 2 1/2 dl mjöl, 100 gr margarin eller smör och 1 dl pulverost (jag rev av en parmesanost och då behövs 1 dl riven ost) i en matberedare eller mixer.
  • Tillsätt sedan 3 krm salt och 2 msk kallt vatten.
  • Låt det bli en jämn pajdeg.
  • Tryck sedan ut pajdegen i en pajform och pensla den med ett uppvispat ägg.
  • Ställ in pajskalet i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
  • Om du gör pajen på en gång så låt skalet svalna innan du häller i fyllningen.

  • Fyllningen
  • Hacka gul lök.
  • Blanda samman löken med 1 burk ishavsrom.
  • Hacka 2 dl dill och blanda alltsammans med 1 dl creme fraiche.
  • Blanda röran tillsammans med räkorna.
  • Garnera din paj med fina tomater, sallad, kanske kokta ägg.

tips för detta recept

  • Den här pajen passar utmärkt till bufféer eller andra festliga tillfällen då den med fördel kan förberedas innan. Och ja, den är försvinnande god. 

Lämna en kommentar