God laxburgare
Recept av Cecilia
Portioner
4
portionerFörberedelse
15
minuterTillagning
30
minuterEn laxburgare är en härlig variant på hamburgaren men där köttet bytts ut mot nyttig lax. Här är ett recept på laxburgare.
Kockläge
Förhindrar att skärmen tonas ner
Ingredienser
4 st laxfiléer á cirka 100 gram styck
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 matsked olivolja
Sås: Creme Fraise med Ketchup eller Getost.
Tomat
Salad
Finhackad lök och ev. lite vitlök.
Salt
Svart- och Vitpeppar
Gör så här
- Koka först upp vatten och när vattnet kokar lägger du i laxen och låter den koka i 5-8 minuter. (tinad lax)
- Häll av vattnet och häll i laxen i en bunke. Man kan nu använda en stavmixer eller en vanlig gaffel för att mala sönder laxen i små delar så att du sedan kan få en fin laxburgare.
- Sedan låter du laxen svalna medan du fixar de andra ingredienserna.
- Till sås brukar vi ibland mixa 50% creme fraiche med 50% getost vilket ger en lyxig och god smak. Vill man inte krångla med detta kan man bara blanda creme fraiche med en gnutta ketchup vilket också passar till den hamburgarinspirerade rätten.
- Finhacka lök och pressa vitlök och lägg i det i bunken. När laxen har svalnat kan du knäcka i ägget och hälla i ströbröd. Tillsätt också salt och peppar och rör sedan runt ordentligt.
- Nu kan du forma laxen till burgare och steka den tills den får fin stekyta. Sedan är det bara att lägga upp i hamburgerbröd, hålla på sås, grönsaker och voila, laxburgaren är klar, Smaklig måltid!
Vår egen åsikt om receptet på laxburgare
- Denna rätt är ett gott och nyttigt alternativ till vanliga hamburgare. Den går snabbt att laga och smakar (som många andra laxrecept) mycket gott. Om man vill kan man steka eller ugnsbaka lite potatis till men det går också bra att tugga i som som den är i sig.