Recension – Gröna Kassen

Vi har testat Gröna Kassen 3-dagar med middagar planerade för 4 personer. Kassen kostar 695 kr och kan beställas i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Malmö. Gröna kassen är en av de få vegetariska kassar som är 100% vegetarisk, den innehåller alltså inga animaliska produkter utan är vegansk. Råvarorna är till stor del ekologiska i genomsnitt 95%. Recepten utformas också efter säsong och de råvaror som säsongen erbjuder.

Beställning och leverans

Kassen eller lådan som maten faktiskt var förpackad i levererades hem till oss vid halv sju på måndagskvällen. Då spannet för leverans var mellan 17:00- 22:00 så fick vi laga annan mat den kvällen. (Hungrigt barn) Att få maten i kartonglåda var mycket bra och välplanerat då alla rotfrukter och grönsaker låg i ett lock som lätt kunde lyftas ur lådan. Att beställa var enkelt genom att skapa ett konto på Gröna Kassens hemsida. Där går det att exakt kontrollera hur ofta du vill ha kassen, om du vill testa en gång eller ha en återkommande prenumeration.

Tillagning av maten

Rätt 1 Rosmarinmarinerade sojastrimlor med quinoa och rödbetstzatziki

Vi var nyfikna på sojastrimlorna och hur de smakade, de skulle förvällas och sedan marineras och sen brynas. Det gick smidigt och blev ganska gott, dock var receptet på marinad lite för försiktigt tilltaget så vi fick öka på litegrann. Quinoan och rödbetstztatzikin gick smidigt och morötterna var goda. Vi hade önskat något mer grönt (!) till rätten, en mer raffinerad sallad än bara morotsstavar. Då vi äter med ögonen också så blev rätten lite brun, brun och röd..

Rätt 2 Lasagnette med smak av curry

Pastafjärilar med tofu, sojagrädde med curry. En rätt som känns lite daterad, den fyller magen och är helt ok men inte mer.

Rätt 3 Varm quinoasallad med ugnsrostade rödbetor och valnötter

Dag 2 av 3 med quinoa och rödbetor, här kändes det lite upprepande. Gott med ungsrostade fina rödbetor och valnötter.

Så fungerar rätterna och varorna i Gröna Kassen

Rotfrukter, frukt och grönsaker är fräscha och väldigt goda, men inga nyheter. Klassisk rödbeta, morot och paprika. Då de smakar mycket bra så ja visst, men det är roligt att få bli överraskad av lite roliga varianter av dessa klassiker, kanske en polkabeta eller gulbeta? Det som dock var nyheter för oss var de sojabaserade produkter som ingick i kassen. Sojastrimlorna var en ny bekantskap som var spännande.

Även uppskattat hos den vegetariskt föraktfulla 2-åringen. Quinoa två gånger på 3 dagar kändes lite upprepande, där kunde kanske rätterna vara lite mer fantasifulla? Recepthäftet är genomarbetat med bilder på rätterna och pedagogiska beskrivningar. Det finns också en lista över vilka råvaror som ska ingå i lådorna, så att du enkelt kan inventera innehållet i din matkasse.

Sammanfattning

Miljömedvetenhet, omsorg om djur och natur väger naturligtvis tungt. Men fungerar det verkligen som krydda i längden för mat som skulle kunna vara lite mer inspirerande? Vi som testar är inte veganer till vardags men vill gärna välja bra råvaror som tar hänsyn till miljö och inte är tokfyllda med miljögifter. Den här veckans 3 dagars meny hos Gröna kassen var inte särskilt grön till det yttre, (innehållet var givetvis det) utan brun. Med så goda och bra råvaror måste det gå att göra rätterna mer lockande och inbjudande. Och att använda samma råvaror i 2 av 3 dagar i en kasse för 695 kr, vi tyckte att det kändes upprepande. Kanske är det en tillfällig miss i planeringen.

Steget kanske blev för stort från vår “vanliga” matlagning där vi både äter kött och nyttjar råvaror som inte är säsongsbetonade. Ja det svider att gå ned ett snäpp från en privilegierad situation där råvaror flödar från alla håll, det är vi medvetna om. Och du gör en insats genom att välja säsongsbetonade varor och avstå från kött. Den här veckan med Gröna Kassen har satt igång många tankar och diskussioner.

Skrivet av:
Publicerat: 2015-02-27

En kommentar

  1. Sofia skriver:

    Jag var i kontakt med Gröna Kassen ang upprepningen av råvaror, dvs quinoa 2 av 3 dagar och det visade sig vara en miss i planering. Vilket vi såklart har stor förståelse för. Har du egna erfarenheter av Gröna Kassen? Kommentera gärna.

Kommentera eller Fråga

Sök matkasse

Sök matkasse

Använd vår sökfunktion och se efter vilka matkassar som levererar hem till din postort.
Sök här