Så gör du egen tomatsås

Har du många tomater som du måste göra åt eller har du fått en stor tomatskörd? Det finns flera anledningar till att göra sin egen tomatsås. Det är inte bara godare utan är väldigt enkelt att göra och kan med enkelhet frysas in för att användas i matlagning senare.

Vi brukar göra Mandelmanns recept på egen tomatsås eller Skillnadens Trädgårds recept på snålröra när vi har för mycket tomater och grönsaker hemma som behöver användas.

Gör egen tomatsås

Använd egna tomater eller köpta överblivna till egen tomatsås.

Mandelmanns tomatsås med stjälkselleri och basilika

Du behöver

  • 1 kg tomater
  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 stjälkar bladselleri
  • 3 msk olja
  • 2 msk finhackad basilika
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Så här gör du tomatsåsen

  • Börja med att skålla tomaterna i hett vatten så att skinnet lossar. Skär först bort stjälkfästet innan du skållar dem. Dra sedan av allt skal på tomaterna.
  • Finhacka sellerin. Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök, vitlök och selleri så att de får lite färg.
  • Tillsätt tomaterna och basilikan i pannan och låt alltsammans koka i ca 30 min. Var noga med att röra under tiden så att tomatsåsen inte bränner fast.
  • Koka vatten och lägg i glasburkar och gummipackningar i ca 10 min för att få dem rena.
  • Sleva upp såsen på helt rena burkar. Var noga med att inte röra insidan av glasburken eller stoppa i fingrar i såsen och smaka. Då håller den sig bättre.

Snålröra från Skillnadens Trädgård

Sara Bäckmo har i boken Skillnadens Skörd ett jättefint recept på snålröra där du tar lirte vad hur från trädgården och gör en väldigt god röra eller grund till maträtter. Den här röran tar lite längre tid då den ska stå ugnen på 150 grader i 2, 5 timme. Har du mycket tomater, någon bit squash, lök så är detta en perfekt röra för dig.

Snålröra, smart egen tomatsås

Gör en smart tomatsås även kallad snålröra.

Du behöver

  • 2 mellanstora Squash
  • Några tomater
  • 7 lökar
  • Vitlök klyftor av 2 hela vitlökar
  • Honung
  • Vinäger
  • Salt
  • Olja

Så här gör du snålröran

Hacka upp alla ingredienser i lagom stora och lägg på en plåt som du har lagt bakplåtspapper i  “så att det sticker upp på kanterna”. Tillsätt honung, salt vinäger och olja. Ringla över några matskedar olja och honung. Några skvättar vinäger. Låt stå i ugnen på 150 grader i ca 2,5 timme, rör om försiktigt då och då. När röran är klar kan du välja att mixa den slät eller behålla den som den är. Perfekt röra som tillbehör eller som grund till olika maträtter. Ta gärna grönsaker som är lite skruttigare och påväg att ge sig. Tack vare squashen så behöver du inte så värst många tomater för att det ändå ska bli en god “tomatröra”. Du kan frysa röran och spara för senare bruk.

Lycka till!

/Sofia

Läs gärna mer

Bönbiffar – så gör du egna vegetariska hamburgare

Barn och mat – tips

Så får du barnen att äta grönsaker – 5 tips

Skrivet av:
Publicerat: 2018-08-29

Kommentera eller Fråga