Lägga in gurka

Vi provade att lägga in egen gurka för första gången för några veckor sedan. Det var mycket smidigt och tänk vad många gurkburkar det blev till hösten och vinterns smörgåsar och hamburgare. Här är ett enkelt recept, Nils Emils Västeråsgurka, som vi använde oss av med klassisk Västeråsgurka.

Lägga in gurka själv.

Lätt att lägga in egen gurka.

Glöm inte ett antal väl rengjorda burkar. Försök att inte pilla inuti burkarna för att de gurkan ska hålla längre. Tänk på att börja ett dygn innan då gurkorna ska ligga i saltlag i ungefär ett dygn innan du gör inläggningslagen.

Du behöver

  • 10 stycken Västeråsgurkor
  • 2 dillkronor
  • 1 tsk senapsfrön

Till saltlagen

Gurka i saltlag

Här ligger gurkan i saltlag. Låt ligga över natten.

  • 0,5 dl salt per liter vatten

Till inläggningslagen

  • 3 dl ättika, 12%
  • 600 g strösocker
  • 4 dl vatten

Gör så här – din egen inlagda gurka

Börja med att skölja dina 10 Västeråsgurkor noga. Skrubba dem och tycker du att det behövs så kan du faktiskt skala av dem skalet också. Skiva upp alla 10 gurkor i fina skivor och lägg i en stor skål som du häller saltlagen över. Låt sedan stå med plast över i kylskåp eller annan sval plats över natten.

Sila bort all saltlag från gurkskivorna. Sedan börjar du varva gurkskivorna med dillkrona och senapsfrön i väl rengjorda burkar.

Samtidigt kan du låta din inläggningslag koka i 10 minuter på spisen. I den har du blandat sockret, med ättika och vatten. Häll sedan över lagen över gurkorna så att den täcker upp gurksskivorna.

1 vecka låter du gurkburkarna stå svalt och mörkt och sedan är de klara att ätas. Så enkelt! Receptet är det klassiska Nils Emils Västerås-gurka som är ett beprövat gammalt recept.

Lycka till/

Sofia Hittamatkassen.se

Läs gärna mer om olika mattips

Så gör du egen tomatsås

Bönbiffar – så gör du egna vegetariska hamburgare

Skrivet av:
Publicerat: 2018-09-03

Kommentera eller Fråga