Matkasse i handen

Dagmars Kitchen – Säsongsbaserade recept

, 2020-10-02

Nytt för 2014 på hittamatkassens blogg är att vi varje månad tänkte presentera en matblogg som vi tycker är särskilt inspirerande och spännande – månadens matblogg! Allt för att inspirera till roligare matlagning 2014. Det finns fullt med kreativa och spännande matkreatörer ute på nätet och vi vill starta med att presentera januari månads matblogg – Dagmars Kitchen.

Om Dagmars Kitchen

dagmarskitchen_hittamatkassen

Foto av Sonja Dahlgren – Dagmars Kitchen

Dagmars Kitchen drivs av kreatören Sonja Dahlgren, som frilansar som mat och livstilsfotograf och även arbetar som skribent och stylist. Bloggen uppkallades efter Sonjas farmors mor Dagmar som är en stor inspiration för Sonja i matlagning och kärlek till maten. Sonja och Dagmars Kitchen är en stor källa till inspiration för oss, läs mer om henne i intervjun som följer nedan.

Varför startade du Dagmars Kitchen och hur länge har du drivit bloggen?

Jag startade Dagmar’s Kitchen för lite mer än två år sedan och jag startade bloggen nästan enbart på grund av fotot. Jag jobbade redan som fotograf, och hade då börjat intressera mig mer för att just fota mat men hade ännu inga uppdrag inom matfoto. Sedan har den utvecklats mer och mer till ett lekrum/provkök för styling och foto där jag kan uttrycka mig helt fritt utan att någon annan dikterar vad jag skall laga eller hur jag skall styla och fota. Den är mitt eget kreativa rum.

Vad skulle du säga är kärnan i din blogg?

Kärnan är helt klart fotot men matmässigt är det säsongsmat och härliga råvaror som dominerar. Mycket ”nyttigt”, men absolut inte allt. En liten kaka slinker allt in då och då.

Vad betyder mat och matlagning för dig ?

Mat och matlagning betyder nog nästan ”allt” för mig – utöver min familj då. Är man intresserad av mat utgår ju nästan allt från köket och det blir bokstavligen husets hjärta. Och jag skulle vilja säga att är man trött i köket så ska man börja handla mer säsongsråvaror, mer lokala råvaror, intressera sig mer för var maten egentligen kommer ifrån och hur/varför. Om man använder vad som finns i säsong får man alltid de bästa råvarorna plus att man kan låta de befintliga råvarorna ”diktera” vad man skall laga. Man behöver bara forska lite kring hur man skall ta hand om råvaran (om man inte redan vet det) och vad man kan laga. Vet man inte vad man skall göra med de fina majrovorna som fanns på extrapris kan man alltid googla.

Hur man kan göra matlagningen lite roligare om man är trött i köket?

Ett annat sätt att göra matlagningen lite roligare är att slänga alla gamla dåliga köksredskap (ett i taget förstås om budgeten är begränsad) och skaffa nya riktigt bra grejer. Det behöver inte vara de flashigaste redskapen – en riktigt bra kniv och en snygg och tålig skärbräda är troligen det man använder mest och kommer bli lyckligast av att uppdatera. Det är lite som att skaffa nya träningsskor – det blir roligare med uppdaterad utrustning!

dagmarskitchen_hittamatkassen_2Vilken är din favoriträtt just nu?

Oj, det varierar mycket eftersom jag testar nya grejer nästan varje dag och experimenterar vilt. Men vegetariska biffar med quinoa har lagats väldigt ofta hos oss det senaste halvåret. Jag varierar dem med vad som är bäst för tillfället – grönkål, sötpotatis, rödbetor… Och så älskar jag rostade rotfruktssoppor som också är otroligt lätt att variera efter vad man råkar ha till hands.

 Vilken rätt tror du blir din mest lagade rätt 2014?

Jag tror jag kommer fortsätta laga vegetariska biffar väldigt ofta. Det är så fantastiskt gott med lite sallad eller cole slaw till och så kan man göra en stor sats att frysa in eller att ha i kylen ett par dagar.

Vilket redskap i köket skulle du säga är ditt favoritredskap?

Mest använda redskapet är definitivt vår Skeppshult gjutjärnspanna – där steks det plättar, äggröra, vegetariska biffar och fiskpinnar i princip varje dag. Jag älskar den. Men jag älskar också min lilla Sabatier-kniv med olivoljeskaft (jag är så nördig med vackra träslag!) och så alla mina träskärbrädor.

Som avslutning, ditt bästa fredagsmat-tips!

Plockmat à la Italia! Det är så tacksamt att köpa lite färdig mat i form av god parmesan, mozzarella, salami och pasta och så svänger man ihop några röror av oliver, tomater, bönor – vad som är i säsong för tillfället. Jag älskar också att ångkoka blomkål och liknande och servera med bara lite god olivolja och havssalt. Alla i familjen älskar det och blir man flera är det bara att köpa extra av något så har man tillräckligt. Fredagen är den dagen i veckan då jag lägger minst tid i köket. Då vill jag bara mysa och koppla av med familjen.dagmarskitchen_hittamatkassen_3

 

 

 

2020-10-02

Kommentera eller Fråga

Om oss

Här kan du jämför och hitta din matkasse. Vi samlar information och fakta om de olika matkasseföretagen i Sverige och listar dem utifrån priser och erbjudanden. Vi tillhandahåller även en sökfunktion för dig som vill se vilka som levererar hem till din postort.

Hittamatkassen

[email protected]

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv
© 2011 - 2021 - HittaMatkassen.se