GP jämför matkassar

Senast uppdaterad: 2018-05-20
Bild från GP.se (Christine Olsson)

Bild från GP.se (Christine Olsson)

I veckan gjorde GP konsument en jämförelse av olika sajter som erbjuder matvaror för hemleverans. De sajter som jämfördes var mathem.se, Cooponline.se, nätlivs.se och mat.se Det är företag som fungerar som en mataffär fast online, du handlar och fyller din varukorg på nätet och får sen varorna levererade hem till dörren. 3 av 4 företag tar ut en avgift för leveransen medan 1 företag Mat.se inkluderar frakten i sina priser, som är högre än de andra matföretagens. Fraktkostnaden hos de övriga 3 företagen ligger mellan 39-95 kr.

Prisskillnader på matkassar

GP konstaterade i sin undersökning att priserna skiljer sig rejält mellan matkassarna och att det kan handla om upp till 130 kr i skillnad. Vilket gör en del i plånboken. Inför sin jämförelse har GP gjort en undersökning hos konsumenter som handlar online. Där visar det sig trots prisskillnader att många är nöjda med sina varor, en faktor de saknade var dock att kunna klämma och känna på varorna innan de köper dem.

De olika sajterna erbjuder olika märken med olika kvalité vilket också spelar in på priserna. Ett exempel som de gav var Digestivekex som hos Mathem var av märket Eldorado och hela 22 kr billigare än hos Mat.se där kexen är från McVities.

Att tänka på när du handlar matvaror online

De tips som GP ger när du ska handla mat online är att förbereda sig noga innan, om du vet vad du ska ha innan du går in på sajten så går det snabbare att hitta varorna. Precis som i fysisk butik så gör sajterna sitt bästa för att pusha för olika erbjudanden. En bra sak är att flera av sajterna kommer ihåg vad du handlade senast och att du kan ha hjälp av dessa listor från tidigare shopping.

Ett annat tips är också att testa möjligheten att få varorna hemlevererade till dig genom att skriva in ditt postnummer eller adress för att se så det är möjligt att använda tjänsten. Hos en del matföretag måste du handla för en minsta kostnad för att få maten hemlevererad, den kostnaden varierar mellan 400-500 kr. Hos två av företagen kan du handla för mindre belopp än 400-500 kr men då måste du också betala fraktkostnaden.

Fakta om att handla mat på nätet

Det är ca 22% av alla konsumenter som hittills i år handlat på nätet. Förra året 2013, var siffran 17%, det är alltså något som blir alltmer vanligt. Handeln på nätet omsatte då 2,2 miljarder. Totalt handlades det mat för 265 miljarder. Det största motivet till att handla sin mat på nätet är att det är bekvämt, efter det följer utbud och varor.

Endast 34% tycker att fraktkostnaden är ett hinder, man kan tänka sig att betala fraktkostnad mellan 20-50 kr. 70% kan tänka sig att rekommendera att handla mat på nätet till andra.

Läs mer

Kommentera eller Fråga