Ekologiska matkassar och nästan ekologiska

Senast uppdaterad: 2015-08-06
Den här artikeln är uppdaterad för mer 6 månader sedan, prisangivelser och information om innehåll i matkassar kan vara föråldrat.

I våra jämförelser av matkassar här på HittaMatkassen.se har vi självklart haft ett extra öga på de olika profilerna som matkassarna har. Särskilt har vi haft koll på ekologiska, vegetariska, laktos/glutenfria och GI matkassar. Den här artikeln handlar framförallt om ekologiska matkassar och hur mycket ekologiskt man verkligen kan förvänta sig av en matkasse.

Ekologisk matkasse – nästan i alla fall

I de allra flesta fall som har matkasseföretagen en uttalad önskad om att kunna leverera ekologiska matvaror i så stor utsträckning som möjligt. Sällan pratar man om hur mycket av varorna som egentligen är ekologiska. Detta härrör väl framförallt, som oftast, till ekonomiska aspekter och att priset oftast är det man har möjlighet att konkurrera med. Och det är ju i många fall så att ekologiska matvaror är en aning dyrare än ”vanliga”. Så lösningen blir hos många matkassar att helt enkelt gå ut med ett mål att kunna erbjuda så mycket hållbart och ekologiskt som möjligt. Frågan är också hur viktigt det egentligen är med ekologiska matvaror för konsumenterna? Vad tycker du? Kommentera gärna!

ekologiska matkassar

Hur ekologiska är egentligen matkassarna?

Det kan också vara ganska svårt att hitta exakt hur mycket ekologiskt som matkassen egentligen innehåller. Så vi tycker ibland att man faktiskt kan vara lite tydligare med just detta. Men nog om detta och mer om de matkassar som faktiskt har en mycket tydlig ekologisk profil.

Ekologiska matkassar på riktigt

Så finns det egentligen några riktigt vassa alternativ på matkassemarknaden på detta område? Ja några finns om än få och endast i några få städer. En av dessa är framtiden mat som framförallt levererar i stockholmsområdet och en annan är Ecoviva som även de är centrerade kring området kring Stockholm. Dessa två är egentligen de enda matkassar som vi har hittat som uttalat går ut med att de har en matkasse renodlat med ekologiska varor. Har du hittat fler? Kontakta oss gärna!

Hur viktigt är det med ekologiska matkassar?

Man kan också fråga sig, som nämns ovan, hur viktigt det är för oss konsumenter att matkassen verkligen är ekologisk? Vad betyder egentligen mest i slutändan, att priset blir några kronor billigare i månaden eller att vi får våra hållbara matvaror? För många spelar nog andra faktorer som tiden att tillaga maten, smidighet och och goda recept samt priset en viktigare roll. Eller..

Kommentera eller Fråga